icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Prostitution

Købesex skal ikke forbydes

Selv om mange prostituerede får både psykiske, sociale og helbredsmæssige problemer på grund af prostitution, vil ingen partier i Folketinget gøre det kriminelt at købe sex. De prostituerede skal i stedet hjælpes over satspuljen.

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 05-2007 /

Overalt bliver der købt sex. Bag gardinerne i et landliggende hus, i massageklinikker og på gaden. Når EU-Parlamentet en gang om måneden flytter fra Strasbourg til Bruxelles og tilbage igen, så følger ikke blot store metalcontainere med masser af papir, cirka 3.000 politikere, embedsmænd og journalister, men også en stor gruppe prostituerede flytter med, frem og tilbage. Det sidste er faldet  en svensk EU-politiker for brystet. Hun har påpeget, at det er uacceptabelt, at der ved EU-Parlamentet tilsyneladende er et stort forbrug af købesex.

At det er en svensk politiker, der har rejst problemet, er måske ikke tilfældigt. I Sverige har der været en politisk og folkelig debat, som betød, at det blev forbudt at købe sex. Udgangspunktet for den svenske debat var, at prostitution blev kædet sammen med vold og undertrykkelse af kvinderne.

Samme holdning til prostitution er der ikke i Danmark. 

Her har der aldrig været en offentlig debat om, hvorvidt købesex skal kriminaliseres. Og der har aldrig været fremsat forslag i Folketinget om at kriminalisere kunderne.

På partiernes hjemmeside fremgår det, at det kun er Kristendemokraterne, som vil have det gjort kriminelt at købe sex. Hvorimod alle partier i Folketinget, fra venstre mod højre, siger nej – dog med forskellige begrundelser – til at kriminalisere kunderne.

Dog er det ikke alle partier internt, der er enig. Blandt andet er der hos De Radikale med Lone Dybkjær i spidsen flere medlemmer, der ønsker at kriminalisere kunderne.

Et socialt problem
Prostitution har ofte været diskuteret i Folketingssalen. Politikernes udgangspunkt har altid været at se prostitution som et socialt problem. Adskillige undersøgelser viser, at der er store negative helbredsmæssige og sociale konsekvenser ved at være prostitueret. Uanset partifarve er alle partier i Folketinget enige om, at de prostituerede – eller nogle af dem – har sociale problemer, som de skal have hjælp til.

Den holdning er senest kommet til udtryk i den nuværende regerings oplæg “Et andet liv”, hvor der over en fire-årig periode fra 2005-2008 er afsat 45,8 millioner kroner af statspuljen. Pengene skal  hjælpe de prostituerede til en bedre tilværelse og forebygge prostitution blandt udsatte unge.

Undersøgelser viser, at der minimum var 3.750 voksne prostituerede i Danmark i 2004. Men tallet er meget usikkert, idet undersøgelserne blandt andet ikke omfatter personer, der prostituerer sig på internettet.

Voksne prostituerede arbejder ifølge undersøgelser især på:

  • Massageklinikker (udgør 66 procent).
  • Gaden
  • Som escort, hvor den prostituerede kommer til kundens hjem
  • På barer
  • Privat (modtager kunden i eget hjem.)

Pengene fra satspuljen skal især bruges til opsøgende arbejde blandt prostituerede, og til rådgivningsteams i Århus, Odense og København. Desuden skal der gøres en særlig indsats for udsatte unge mellem 15-18 år. Undersøgelser viser, at det især er udsatte unge, der bliver prostituerede.

Men modsat hvad man ofte kan få indtryk af i medierne, er det absolut ikke mange unge, der sælger sex. Det er temmelig ualmindeligt, viser undersøgelser. Kun mellem 1-2 procent.

De prostituerede
Når Folketingspolitikerne har valgt at debattere prostitution ud fra, at det er en socialt problem, som der skal gøres noget ved, bygger det på flere undersøgelser og mange års erfaring i socialt arbejde, som viser, at mange prostituerede har sociale og personlige problemer, som de skal have hjælp til. 

Undersøgelserne viser, at de fleste begynder at prostituere sig for at tjene penge. Mange af dem har en socialt belastet baggrund, er ofte uden uddannelse og har kun gennemført den almindelige folkeskole. Mange af dem er enlige forsørgere. En  overvægt af de prostituerede har  været udsat for seksuelle krænkelser eller anden massiv omsorgssvigt i deres barndom.

Mange af de prostituerede oplever, at de bliver socialt isoleret og er ensomme. De fortæller ikke nogen, at de er prostituerede. Og de trækker sig tilbage fra familie og venner, fordi de får sværere og sværere ved at skjule deres dobbeltliv.

De har også sundhedsmæssige gener af arbejdet som prostitueret. De har for eksempel smerter ved samleje, svie ved vandladning, udflåd, kløe, irritation og hudløshed.

Og de psykiske problemer viser sig blandt andet ved, at de har et lavt selvværd, at de bliver udsat for vold og voldtægt, mister sexlysten og har følelsesmæssige problemer som betyder, at de ikke kan opnå eller fastholde nær kontakt til andre mennesker.

Ikke dig min datter
Socialminister Eva Kjer Hansen(V) sagde, da hun fremlagde regeringens handlingsplan, som skal hjælpe de prostituerede:

– Jeg ønsker at give de prostituerede mulighed for at træffe nogle valg, som kan give dem et bedre liv, og jeg ønsker at forebygge, at sårbare unge ender i et liv, som ingen af os ønsker for vores børn.

Socialministeren mener, at hun bedst hjælper de prostituerede ved sociale foranstaltninger og ikke ved at forbyde købesex.

– Jeg tror nemlig ikke på, at forbud er en farbar vej. Det vil blot betyde, at de prostituerede vil blive endnu mere isolerede og udsatte, end de allerede er.

Og socialministeren har i hvert fald indtil videre Folketingets opbakning til, at det ikke nytter med et forbud mod købesex, men at de prostituerede bedst hjælpes over sociallovgivning og med støtte fra satspuljen.

Hvem køber sex

I 2005 kom den første danske undersøgelse nogensinde af prostitutionskunder: ”Det skal ikke bare være krop mod krop-oplevelse – en sociologisk undersøgelse af prostitutionskunder” af claus lautrup.  undersøgelsen viser, at den typiske sexkunde ikke findes. Det er nemlig ikke – som myterne ellers ofte fortæller – den enlige mand, der har svært ved at få fat i en kæreste og derfor må opsøge prostituerede for at få taget trykket af.

Omkring 14 procent af alle danske mænd køber sex, og de kommer fra alle samfundslag. og deres grunde til at bruge prostituerede er meget forskellige. 60 procent af kunderne svarer, at de har gjort det, fordi det skulle prøves af. De fleste køber det, man med et ikke særligt præcis begreb kan kalde almindelig sex, mens de mere specifikke ønsker som eksempelvis sado-masochisme er sjældne. I den specielle afdeling er ønsket oftest at købe en dominerende part.

Undersøgelsen fortæller også, hvilken sammenhæng, der er mellem at gå til prostituerede og mændenes erhverv og civil-status. Inden for de seneste 12 måneder, inden spørgeskemaet blev udfyldt, havde cirka hver tredje samboende mand, hver fjerde gifte mand, 17 procent enlige og lidt færre af dem, der bor hos deres forældre, købt regelmæssig sex. tendensen i forhold til civilstand og regelmæssige sexkøb forstærkes, når der tages højde for antal af sexkøb i alt. Det vil sige, at flest  gifte og samboende mænd har erfaringer med at købe sex. (s. 11 i rapporten)

Mens mange prostituerede skammer sig over deres erhverv og ofte skjuler deres prostitution over for familie, venner og det omgivende samfund, synes det ikke at være tilfældet med mændene. her svarer 62 procent i undersøgelsen, at de har talt med andre om deres sexkøb.