icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Synspunkt

Fondspenge giver livskvalitet

Alle mennesker har ret til oplevelser og personlig udfoldelse. I socialpsykiatrien sidder nogle mennesker – samfundets svageste – uden disse muligheder. Penge til pædagogiske aktiviteter er stærkt begrænsede. Her spiller fonde og deres vilje til at støtte gode projekter en vigtig rolle…

På det socialpsykiatriske bosted Ringbo i Bagsværd opholder beboerne sig meget i egen bolig. I hvert af Ringbos huse bor der cirka 13 personer, der deler toiletter, køkken og opholdsstue. Hver beboer har så et værelse som er deres eget hvor de kan lukke døren – også for personalet.

På beboernes værelse, der er fra 10- 20 m2, er der plads til et bord, en seng, et skab og et fjernsyn. Og der bliver set meget  fjernsyn på Ringbo – og man hører ofte radio samtidig. Man keder sig nemlig, og hvad gør man, når man keder sig? Man åbner en øl mere og ryger nogle flere smøger. Man kommer oftere op at skændes med naboerne over støjgener. Man sover mere, end man burde. Man får ikke rørt sig tilstrækkeligt.

Politik

Da Anders Fogh Rasmussen i november 2007 præsenterede sit nye regeringsgrundlag, sagde han blandt andet: “Regeringen vil iværksætte en omfattende indsats for at bekæmpe ulighed. Vi vil give alle lige muligheder for at klare sig i det danske samfund.” I forhold til hvad regeringen tidligere har sagt om uligheden i samfundet, er det godt at den nu vil gøre en indsats...

Anders Fogh Rasmussen er om nogen en politiker, der slår sig på at være troværdig – valgløfter skal følges af handling. Derfor bør der ikke gå ret meget længere, før regeringen sætter gang i dette arbejde.

Nye undersøgelser foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at stadig flere danskere lever under  fattigdomsgrænsen. Danmark (læs: regeringen) har nægtet at vedtage en officiel fattigdomsgrænse, derfor bygger undersøgelsen på OECD’s definition. Her er man fattig, hvis man har en indkomst, der er mindre end halvdelen af den typiske indkomst. I Danmark svarer det ifølge AE til, at man får udbetalt mindre end 90.000 kroner om året efter skat.

Undersøgelsen viser endvidere, at regeringen – med beskæftigelsesminister Klaus Hjort Frederiksen som bannerfører – de senere år har indført så mange stramninger i forhold til de laveste overførselsindkomster (kontanthjælpsloft, starthjælp, 300-timersreglen m.v.), at antallet af fattige er steget med 32.000 personer siden 2001 – en stigning på knap 20 procent.

Bosteder
På det socialpsykiatriske bosted Ringbo i Bagsværd sidder en gruppe mennesker, der i høj grad er blevet ramt af disse stramninger. Langt den overvejende del af beboerne er på overførselsindkomster som kontanthjælp og førtidspension.

Langt de fleste er fattige efter OECD’s definition. Alle betaler de husleje til Ringbos administration – en kvadratmeterpris der matcher den på “det frie marked”. Herudover afholder beboerne selv alle udgifter til mad, tøj, fritidsaktiviteter osv. Over 75 procent af beboerne er rygere. Herudover – i tillæg til deres psykiatriske diagnose – har mange af beboerne et massivt misbrug af alkohol, hash, piller, hårde stoffer osv. Udgifterne er altså rigelige – og står sjældent mål med indtægterne.

En af tankerne med socialpsykiatrien er at støtte beboerne til at komme videre i deres liv. Man arbejder ud fra recoverytankegangen med kortsigtede og langsigtede mål for hver enkelt beboer, sociale og pædagogiske handleplaner og motivation til aktiviteter og fysisk udfoldelse. Ringbo er ikke et behandlings sted men nærmere et bofællesskab.

I en tid der er præget af nedskæringer og besparelser i institutionsverdenen, er socialpsykiatrien ikke gået ram forbi. Der er blevet skåret i antal af personale, administration, rengøring osv. Ligeledes er der skåret i bevillingerne til aktivitetshuset, hvilket er afdelingen der – på Ringbo – står for aktiviteter i og omkring bostedet og ture ud af huset. Beboerne vælger ofte disse ture fra, idet de selv skal betale, og her trumfer hensynet til øl og cigaretter klart hensynet til fysisk aktivitet og kulturoplevelser…

Fonde
I denne situation spiller fonde en væsentlig rolle. Gennem fonde og foreninger er det muligt at søge penge og midler til at foretage sig noget sammen med beboerne. At lave nogle aktiviteter som beboerne ikke selv skal betale for – og så er de pludselig meget mere motiverede. Så kommer deres ønsker og interesser virkelig til udtryk Det er i disse situationer, man virkelig kan arbejde med en beboer og flytte nogle milepæle. Set i det lys er det katastrofalt, at  man har skåret på bevillinger til aktiviteter.

Hvad nu
For at vende tilbage til regeringens udmelding om indsats mod ulighed og fattigdom. Det store spørgsmål er, hvordan regeringen vil bekæmpe denne ulighed og fattigdom. Her giver regeringsgrundlaget, efter min mening, ikke tilstrækkeligt med svar.

Regeringens mantra synes stadig at være beskæftigelse. Hvis bare de dårligst stillede kommer i arbejde – så skal det nok gå…

Men sandheden er, at meget få af beboerne på Ringbo nogensinde bliver i stand til at varetage et job. Mange af beboerne har svært ved at klare en indkøbstur i Netto. Mange kan ikke overskue at tage en bus ned til det nærmeste kommunekontor. Mange kan ikke klare at sørge for mad og drikke – men undlader i lange perioder helt at spise…

Med så svære problemstillinger bliver det helt umuligt også at skulle forholde sig til et krævende arbejdsmarked.

Viljen og lysten til forandring og til et mere aktivt og indholdsrigt liv er til stede – men alt for mange projekter strander pga. økonomien. Der er masser af engageret arbejdskraft, der gør et fantastisk stykke arbejde for denne udsatte gruppe af mennesker. Der er masser af grobund for positive forandringer – men der er brug for at tilføre penge til området – ikke endeløse besparelser og nedskæringer…

Fondene er én mulighed for at skabe forandringer og nye tiltag og initiativer. Men hvis ulighed og fattigdom skal bekæmpes – hvis løfterne skal følges af handling – så skal regeringen meget mere synligt på banen. Også på det socialpsykologiske felt.