icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Film

Døgninstitutionen - den bedste start

Socialpædagogerne har produceret en lille film, der skal vise, hvorfor døgninstitutionen nogle gange er den bedste start på livet

  • Af Maria Rørbæk
  • 03-2010 /

På Glostrup Observationshjem er personalet ved at gøre klar til en lille, ny beboer. Sparkedragten og babyhuen er fundet frem til en lille pige på fire uger, der for øjeblikket er indlagt på hospitalet til afvænning.

– Anna er født med abstinenser, og skal nedtrappes inden, hun skal herud hos os og bo, fortæller afdelingsleder og socialpædagog Ulla Andersen.

Sådan indledes filmen ‘Anna og Peter – i gang med livet’, der er produceret af Socialpædagogerne.

Filmen er et indspark i debatten om, hvordan samfundet bedst kan sikre den lille gruppe af stærkt omsorgssvigtede børn. Et af filmens budskaber er, at behandlingen af et tidligt skadet barn som Anna, slet ikke kan sammenlignes med den måde, man tager sig af et almindeligt, velfungerende spædbarn. Det kræver en særlig ekspertise og faglighed, som observationshjemmet kan tilbyde, fordi de har specialiseret sig i arbejdet med helt små og skadede børn.

– Nogle af børnene har for eksempel opgivet at kontakte  deres nærmeste, fordi de har opdaget, at det ikke nytter noget. De er holdt op med at græde, for de bliver ikke mødt. Den svære balancekunst er at finde ud af, hvornår barnet er parat til kontakten og hvornår barnet ikke kan magte kontakten, fortæller psykolog Helle June i filmen.

Det er filmens budskab, at døgninstitutionen er en vigtig mellemstation i børnenes liv. Det skal afklares, præcis hvordan barnet er skadet, hvad der er dets helt særlige behov, og hvordan det bedst kommer videre i livet.

For drengen Peter, der nu er to år, har et ophold på Glostrup Observationshjem betydet, at det har været muligt at vælge en plejefamilie, der er egnet til netop at tage sig af et barn med hans behov. På observationshjemmet er han blevet udredt, så det for eksempel står klart, at han ikke er retarderet, men er et normalt begavet barn med et stort behov for støtte.

– I dag har Peter det godt. Han bor i sin familiepleje og er inde i en god udvikling, konkluderer Ulla Andersen i filmen.

‘Peter og Anna – i gang med livet’ skal vises på Socialpædagogernes stand på børnetopmødet i Kommunernes Landsforening, der bliver afholdt i begyndelsen af februar.

Filmen kan også ses på www.sl.dk/anbragte – og debatteres på Socialpædagogens Facebookgruppe, som du finder via www.sl.dk/facebook

Navnene på ‘Peter’ og ‘Anna’ er ændret for at anonymisere børnene.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Teori og metode