icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Personalepolitisk messe

Sig navnet: Maturana

Flere arbejdspladser benytter sig af Maturanas Domæneteori, når de arbejder med at forbedre arbejdsmiljøet og øge arbejdsglæden

  • Af Kurt Ladefoged
  • 03-2010 /

Flere af de arbejdspladser, der på Den Personalepolitiske Messe afviklede workshops om medindflydelse samt sundhed og trivsel, anvender Maturanas Domæneteori som redskab. Det drejer sig blandt andet om Tangkær på Djursland, men også Sønderparken, Center for Socialpsykiatri i Hornsyld ved Horsens, anvender redskabet.

Sønderparken gav med workshoppen ‘Emma Gad – og vi gider også’ deres bud på, hvordan de gør hverdagen til en fest ved at arbejde med anerkendelse og normer for god opførsel.

Maturanas Domæneteori – som er skabt af den chilenske biolog og systemteoretiker Humberto Maturana - giver et bud på, hvordan man forstår og arbejder med at skabe koordinerede forståelser. Teorien går ud på, at menneskers sproglige handlinger udfolder sig i tre forskellige domæner – æstetikkens, refleksionens og produktionens domæne.

De tre domæner er forskellige forståelsesrammer (kontekster), vi tænker i. Pointen er, at i en given situation eksisterer alle tre domæner samtidig, men da det ikke er muligt at anlægge tre forståelsesrammer samtidig, vil et af dem træde frem som styrende for det, der foregår.

Produktionens domæne

I produktionens domæne betragtes den objektive virkelighed. Her er fokus på regler, aftalte  procedurer, der er bred enighed om at handle ud fra. Der er én sandhed, og det er den, det gælder om at finde frem til. For eksempel via følgende spørgsmål:

  • Hvad er målet?

  • Hvad ved vi?

  • Hvem gør hvad og hvornår?

Re eksionens domæne

Refleksionens domæne er kendetegnet ved, at der er mange versioner af virkeligheden – et multivers, modsat i produktionens domæne, hvor det er tanken om et univers, der er herskende.

I refleksionens domæne er der mange tolkninger og ingen endelige svar men en masse hypoteser. I dette domæne er fokus på mangfoldighed og på at udforske, hvordan følelser, tanker og handlinger påvirker og påvirkes af andre. Eksempler på spørgsmål kan være:

  • Hvordan ser og opfatter andre det?

  • Hvordan kan man ellers gøre det?

  • I hvilken sammenhæng er udfordringen størst?

Æstetikkens domæne

I æstetikkens domæne er moral, etik, værdier så som skønhed, harmoni, overensstemmelse og følelser fremherskende. Hvad er vigtigt for de forskellige, som er involveret i den givne situation?

Hvad er de hver især loyale overfor? Hvad er deres succeskriterier? Det er således vores individuelle liv, holdninger, meninger, følelsesliv og personlige dilemmaer, der er på spil inden for æstetikkens domæne. Eksempler på spørgsmål:

  • Hvordan har vi det hver især med det?

  • Hvordan ser vi hver især på den udfordring, vi  står overfor?

  • Hvilke etiske spilleregler har vi?

Kilde: Tangkær, Sygehusvej 31, 8950 Ørsted. Læs mere på tangkaer.rm.dk og soenderparken.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Teori og metode