icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Dig og mig

Relationsarbejde i anden potens

TRE SPØRGSMÅL OM RELATIONSARBEJDET

  • Af Maria Rørbæk
  • 17-2011 /

Giv et eksempel på en succesoplevelse, hvor du havde en god relation i dit arbejde

I går aftes sagde jeg farvel til ‘Karl’. På en naturlejrplads, hvor vi havde slået hans lille blå telt op mellem bøgetræerne. Han var parat til en uges ferie på egen hånd. ‘Tror du, jeg kan klare det’, spurgte Karl, da vi sad og kiggede ind i bålets flammer. ‘Sådan som jeg kender dig, er jeg sikker på, at du får en pragtfuld uge’, lød mit svar. For Karl har gennemgået en fantastisk udvikling. Han er flyttet fra det socialpsykiatriske botilbud og ud i egen lejlighed. Han har fået mod på aktiviteter i lokalområdet, og han har knyttet kontakter uden for behandlersystemet, sådan at han på ferien for eksempel skal se sin ven ‘Ole’.

Hvad gjorde / gør du for at opbygge relationen?

På Grønsalen arbejder vi med mestring, og som Karls kontaktperson har jeg givet Karl større og større udfordringer – og anerkendt det, når han klarede dem. For nogle år siden tog vi sammen  en uges ferie på naturlejrpladser, senere tog han tre dage på egen hånd og nu altså for første gang en hel uge, hvor jeg dog besøger ham. Jeg har løbende støttet Karl i at knytte kontakter til andre mennesker – blandt andet ved at sætte ord på sociale spilleregler. På vores fælles ferie invite­rede jeg for eksempel på kaffe, da jeg fornemmede, at Karl havde hul igennem til lejrchefen, Ole. Efterfølgende foreslog jeg først Karl, at vi sammen besøgte Ole og opfordrede ham senere til selv at ringe og lave en aftale. I dag er de venner, og det er, hvad jeg kalder relationsarbejde i anden potens – jeg støtter Karl i selv at skabe relationer.

Hvad ser du som det største dilemma – eller den største barriere – i relationsarbejdet?

At medborgerens liv bliver socialpædagogens projekt. Medborgerens liv skal være medborgerens eget projekt, og vi skal efterspørge medborgerens egne ressourcer.  

Blå bog


Navn: René Kjærulff

Alder: 64 år

Stilling: Socialpædagog

Nuværende arbejdsplads: Det socialpsykiatriske bofællesskab og beskæftigelsestilbud Grønsalen

Har også arbejdet som: Landbrugskonsulent og faglærer

Uddannelse: Planteavlsteknikker og socialpædagog

Uden for jobbet: Arbejder sammen med hustruen på et naturgenopretningsprojekt

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis