icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kriminalitetsforebyggelse

Bløde tiltag droppes

Da regeringen sænkede den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år, lovede den fokus på omsorg og forebyggelse. Men nogle af de tiltag, der har karakter af en fremstrakt hånd, er nu blevet droppet

  • Af Maria Rørbæk
  • 17-2011 /

Der skulle ikke kun være knyttede næver, men også fremstrakte hænder.

Sådan kunne man opfatte regeringens forslag til bekæmpelse af ungdomskriminalitet, der sidste år blev fremlagt i ungepakken ‘En Ny Start – mere konsekvens, opfølgning og omsorg’.

For godt nok blev den kriminelle lavalder sænket fra 15 til 14 år, men der skulle samtidig også gøres mere for forebyggelse. Som justitsminister Lars Barfoed skrev i august 2010 i et indlæg i Dagbladet Information:

‘I regeringens nye arbejds­program står det forebyggende arbejde meget centralt for at undgå, at unge mennesker kommer ud i kriminalitet. Her er tale om en styrket kriminalpræventiv indsats kombineret med mere konsekvens i det sociale system.’

Et år efter har Information gennemgået, hvilke forslag, der er blevet gennemført – og hvilke, der er lagt på hylden. Og mønstret er klart: Samtlige forslag med fokus på straf er gennemført, mens nogle af dem med  fokus på forebyggelse enten er opgivet eller endnu ikke er implementeret på landsplan.

Hul i hovedet

Ifølge avisen fremgår det af et svar fra justitsministeren til retsudvalget, at der alligevel ‘ikke var opbakning’ til forslagene hos regeringspartierne ved finanslovsforhandlingerne – og at følgende tre forslag derfor ikke bliver til noget:

  • Særlige retspsykiatriske pladser til unge.
  • Styrket reaktion ved udskrivning af skolen eller henvisning til andet undervisningstilbud.
  • Børnefaglige undersøgelser i alle sager, hvor børn og unge mistænkes for vold eller anden alvorlig kriminalitet.

Og det var ellers tre vigtige tiltag, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen til Information:

– Det er fuldstændig hul i hovedet. Et er at handle mod bedre vidende, men der mangler ikke ligefrem dokumentation for, at mange af de unge på de sikrede afdelinger også har psykiatriske problemer. Derfor er det forrykt, at det blandt andet er de psykiatriske pladser, man skærer ud af pakken.

Der har dog også været opbakning til gennemførelsen af nogle forebyggende tiltag, herunder et initiativ til tidlig identifikation af kriminalitetstruede børn og unge samt anvendelse af kognitive behandlingsprogrammer i sikrede institutioner.