icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ungdomskriminalitet

Tomme pladser på sikrede institutioner

I december stod en fjerdedel af pladserne på Danmarks sikrede institutioner tomme. Det skyldes blandt andet, at der er blevet anbragt langt færre 14-årige end forventet

  • Af Maria Rørbæk
  • 04-2011 /

Er danske unge blevet mindre kriminelle? Fanger politiet færre unge forbrydere? Ændrer kommunerne adfærd for at spare penge? Der kan være mange forskellige forklaringer på det faktum, at behovet for pladser på sikrede institutioner har været mindre end forventet.

Fagbladet Socialpædagogen har fået en opgørelse fra Danske Regioner, der viser, at godt en fjerdedel af pladserne på Danmarks syv sikrede institutioner stod tomme i december, og at belægningsprocenten i de foregående måneder var nede omkring 80 procent.

Dermed er situationen den stik modsatte af den, der har været gældende de sidste mange år, hvor der har været alt for få pladser, og unge under 18 år derfor er blevet anbragt i voksenfængsler.

– Det er en overraskende og bemærkelsesværdig tendens, siger formanden for Danske Regioners social- og psykiatriudvalg, Flemming Stenild.

Efter planen skulle Danske Regioner, der driver de sikrede institutioner, have udbygget antallet af sikrede institutioner, så der i 2012 var 177 pladser mod 145 nu, men nu bliver nogle af byggeplanerne enten stoppet eller udskudt.

Kontorchefen på Danske Regioner sundhedsog socialpolitiske kontor, Tommy Kjeldsgaard,  fortæller, at det i første omgang er besluttet at indstille udbygningen af otte ekstra pladser på Sønderbro i Københavns Kommune og to ekstra pladser på Sølager i Region Hovedstaden.

– Derudover overvejer vi at indstille byggeriet af nye institutioner, og så vil vi selvfølgelig løbende følge udviklingen og tage bestik af den, siger han.

Flere faktorer

Flemming Stenild understreger, at et mindre antal tomme pladser er et gode. Det er ikke meningen, at der konstant skal være fuld belægning, for så kan der opstå en situation, hvor der er for få pladser, og de unge derfor anbringes i voksenfængsler.

– Og det er meget glædeligt, at vi nu kan leve op til vores forpligtelser, så de unge ikke kommer i fængsel, siger han.

Hverken Danske Regioner eller Eva Hallgren, der er talskvinde for de sikrede institutioner, kender årsagen til, at behovet for pladser på de sikrede institutioner har været mindre end forventet.

– Vi kan kun gætte, og det er nok et sammenfald af flere forskellige faktorer, siger Flemming Stenild.

Eva Hallgren pointerer, at der allerede er åbnet flere pladser, således at der i december 2010 var 24 flere pladser end i 2009. Endvidere påpeger såvel Eva Hallgren som Tommy Kjeldsgaard, at der har været et langt mindre behov for at anbringe 14-årige på en sikret institution end det blev antaget, da den kriminelle lavalder i sommers blev sænket fra 15 til 14 år. I sidste halvår af 2011 blev der anbragt 11 unge under 15 år.

– Og det er langt mindre end det vi, KL og Socialministeriet havde forventet, siger Tommy Kjeldsgaard.

Der var planlagt 24 nye pladser som følge af sænkelsen af den kriminelle lavalder, og da hver  enkelt ung jo langt fra er anbragt i et helt år, svarer 24 pladser til, at 144 unge kan få et ophold af den gennemsnitlige længde.

Tommy Kjeldsgaard hæfter sig også ved, at der i sommers er sket en ændring af finansieringsreglerne. Før betalte den enkelte kommune det samme beløb uanset, hvor meget den brugte de sikrede institutioner – nu betaler kommunerne både et grundbeløb og efter forbrug.

– Og når kommunerne er presset økonomisk, kan det være, at de bruger de sikrede institutioner mindre, når det gælder pædagogisk observation. Inden dommerne afsiger dom får de også rådgivning af det sociale system, og det kan være, at denne rådgivning har ændret sig, siger Tommy Kjeldsgaard, der dog understreger, at det ikke er noget regionerne kan vide.

– Vi kan selvfølgelig heller ikke udelukke, at forklaringen er, at de unge er blevet mindre krimi nelle, men den slags plejer ikke at ændre sig over night. Og så ved vi heller ikke noget om, hvorvidt politiets aktivitet har ændret sig – om de bruger ressourcerne anderledes.

Hos Kommunernes Landsforening melder formanden for børne- og kulturudvalget, Jane Findahl, hus forbi. Hun mener bestemt ikke, at de tomme pladser kan forklares med ændret adfærd hos kommunerne.

– KL har ringet rundt til de kommuner, der har haft unge anbragt på de sikrede institutioner, og de har hverken ændret praksis eller rådgivning af domstolene. Tværtimod har der været færre sager at rådgive om, og det passer også med Justitsministeriets analyse, siger hun (se også artiklen Børneog ungdomskriminaliteten falder).

Eva Hallgren angiver også den generelt faldende ungdomskriminalitet som en mulig forklaring. 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Børn og unge