icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Gode råd

Fold ørerne ud

TRE SPØRGSMÅL TIL EN SOCIALPÆDAGOG

  • Af Maria Rørbæk
  • 16-2013 /

Fortæl et godt råd, du engang har fået

Hold dine egne antagelser for dig selv og lad folk tale ud.

Hvem gav dig rådet – og hvornår?

For snart 20 år siden tog jeg et kursus i healingsmassage, der i høj grad handler om samspillet mellem krop og psyke. En dag sad jeg i et undervisningslokale sammen med 18-20 andre kursister. Underviseren stod ved tavlen og talte om kommunikation og vigtigheden af at stille åbne spørgsmål, der hjælper den enkelte til selv at finde en løsning. Som eksempel nævnte han en situation, hvor man giver massage og fornemmer nogle spændinger. ‘Så får du måske en antagelse om, at han eller hun er blevet slået, eller at der er sket noget andet i barndommen, men hold de antagelser for dig selv og lad personen tale ud’, sagde han. Og da følte jeg det som om, han talte direkte til mig.

Hvordan har du brugt rådet?

Jeg bruger det rigtig meget i forhold til at møde mennesker, der hvor de er, og være åben, rolig og nærværende. I det daglige tænker jeg ikke så meget over det, jeg gør det bare, og jeg bemærker det faktisk mest, når det engang imellem glipper. Et anonymiseret eksempel er for nylig, da jeg var på hjemmebesøg hos en ung mand, der på samme tid er socialt isoleret og drømmer om at komme ud blandt andre og bruge sit intellekt. Jeg kom til at give en helt masse meget konkrete råd i stil med: ‘Det er vigtigt, at du begynder med at træne dig i at komme op om morgenen. Skal jeg ringe og vække dig?’ Og så fornemmede jeg pludselig, at han slet ikke var med. Han var et helt andet sted og havde meget mere brug for at tale om følelsen af isolation. I sådan en situation kan jeg pludselig høre min egen stemme, høre hvordan jeg bare snakker, snakker og snakker, mens den anden bare nikker som i: ‘Du får ret, og jeg får fred.’ I det konkrete eksempel undskyldte jeg bagefter og sagde: ‘Hov, hvad skete der lige der? Du var vist slet ikke så langt i dine tanker, som jeg var i mine’.

Og så bruger jeg også rådet sammen med mine kollegaer, hvor vi alle sammen har fokus på at lytte til hinanden og undlade at være bedrevidende.

Blå bog


Navn: Hanne Lindhardt

Alder: 52 år

Funktion: Socialpædagog i støtte og kontakt

Andet: Tillidsrepræsentant og bestyrelsesmedlem i Kreds Nordsjælland

Arbejdsplads: Voksenstøtte i socialpsykiatrien i Gribskov Kommune

Uddannelse: Sygehjælper, plejer og systemisk efteruddannet indenfor Dispuk

I fritiden: Maler akvareller og færdes i naturen

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Teori og metode