icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Innovation

Bytte bytte bofællesskab

TR Hennie Eriksen fik en god idé, så beboerne i det bofællesskab, hvor hun arbejder, kan komme på ferie trods besparelser – nu er ideen indstillet til en pris

  • Af Malene Dreyer
  • 10-2014 /

Hvad gør man, når kommunens sparekniv skærer helt ind til benet, så ferieture og udflugter er en by i Rusland? Så tænker man nyt, lød svaret fra Hennie Eriksen, der er TR og hjemmevejleder i bofællesskabet Nr. Voldgade i Fredericia, som huser 10 beboere i et paragraf 85-tilbud.

Hvorfor ikke bytte bolig og komme på ferie på den måde? Faciliteterne har vi og personalet har vi, så lad os lave et udvekslingsbesøg med et bofællesskab et andet sted i Danmark og på den måde sørge for, at vores beboere kommer ud og får nogle nye oplevelser på trods af en stram økonomi, lød ræsonnementet fra Hennie Eriksen.

Ideen har nu taget form og et ferieboligbytte med et københavnsk bofællesskab er under opsejling. Fire udviklingshæmmede borgere fra Fredericia bytter bolig med fire københavnere i en uge og vice versa. Udvekslingen kommer både gæster og værter til gode:

– Vi får fire gæster fra København, og de seks beboere, som bliver tilbage, kommer til at fungere som lokale guider og skal planlægge en god uge for gæsterne, forklarer Hennie Eriksen.

Med til København følger en fast personale fra Fredericia som kender beboerne og kan sikre tryghed og kontinuitet, men derudover bliver alle ansatte hvor de er, og arbejder i deres normale normering både i Fredericia og i København. De tager sig bare af ‘hinandens’ borgere. På den måde er den eneste ekstraudgift for kommunen det ene kolonitillæg for den medrejsende pædagog.

Oplevelser og venskaber

Først og fremmest giver boligbyttet borgerne nogle nye oplevelser og muligheder for at komme ud og se noget andet. Men derudover er der også en række andre fordele ved ideen.

– Det giver jo en rigtig god mulighed for at få knyttet nye venskaber eller måske få en kæreste, når man sådan mødes på tværs og skaber nye relationer. Og så betyder det også noget for selvværdet, at man har værtsrollen, siger Hennie Eriksen.

Det er en forudsætning, at de bofællesskaber, der udveksler, har borgere, der er på nogenlunde samme niveau, netop for at sikre et godt match for både værter og gæster. Men hvad siger beboerne selv til ideen?

– De har taget ideen til sig. Vi har holdt et fremtidsværksted, hvor beboerne selv har prioriteret boligbytteideen, blandt de mange ideer, der kom op, forklarer Hennie Eriksen.

Danmarks Bedste Mindste Ide


Danmarks Bedste Mindste Ide er en kampagne, som KL og KTO-forbundene står bag. Den sætter fokus på medarbejdernes kompetencer til innovation på de kommunale arbejdspladser. Det handler om at anerkende de kommunale medarbejderes ideer, tiltag og initiativer.

Kampagnen startede i januar, og det er muligt at indstille sine kolleger, leder eller en helt anden arbejdsplads frem til 14. maj 2014. Vinderen offentliggøres 28. maj.

Læs mere på www.dbmi.dk

 

Innovation i virkeligheden

Opbakning er der også masser af blandt ledere og hos kommunen.

– Det er første gang i mit 40 år lange arbejdsliv, at jeg mærker så stor en opbakning, siger Hennie Eriksen, som er drivkraften i projektet qua den innovationsuddannelse, hun deltager i via sit TR-hverv. Ideen om boligbytte er et mønstereksempel på innovation i praksis.

– Mit projekt opstod på baggrund af, at der har været så mange besparelser de sidste halvandet år. Der bliver lukket ned for ressourcerne til aktiviteter, fx Sølundfestival og udflugter, og det tænkte jeg, at vi må gøre noget ved. Noget nyt og anderledes, så mulighederne for vores borgere ikke helt forsvinder, fortæller Hennie Eriksen.

Da en af medkursisterne på innovationsuddannelsen hørte om ideen, syntes hun, det var oplagt at indstille den til konkurrencen Danmarks Bedste Mindste Ide – en innovationskampagne, der er søsat af KL og KTO, og som sætter fokus på, hvordan hverdagens små ideer fra praksis kan få stor betydning for mange. Boligbytteideen er nu kandidat til at blive Danmarks Bedste Mindste Ide, og bofælleskabet får besøg af KL-karavanen, som tilbyder arbejdspladsen en gratis innovationsdag.

Boligbyttebørs på nettet

Hennie Eriksens idé er nu ved at blive til et pilotprojekt, som forhåbentlig kan gennemføres til september 2014.

Men tanken er, at ideen skal foldes ud, så mange flere får glæde af den. Ved at lave en slags boligbyttebørs på nettet kan man forestille sig, at rigtig mange bofællesskaber kan byde ind og finde en matchende part mange steder i landet.

Og fremtiden tegner lys. Lige nu er et samarbejde i gang med bofællesskabet Vinklen i København, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så finder Hennie Eriksen en anden mulighed:

– Vi lader os ikke stoppe. Jeg er sikker på at vi kan finde en god løsning. Vi har fået så meget opbakning til den her idé, så det skal nok blive til noget. 

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis