icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Unge kriminelle

Kommunernes indsats halter

I halvdelen af sagerne om hjælp til unge voldskriminelle overholder kommunerne ikke lovgivningen og indsatsen kommer for sent

Det kniber i alt for mange tilfælde med at udarbejde handleplaner efter reglerne, og indsatsen over for den unge kommer for sent. Sådan lyder kritikken af kommunerne fra Ankestyrelsen, der i tre omgange fra 2010 til 2013 har gennemgået 863 sager om børn og unge, der er mistænkt for at have begået voldskriminalitet. Desuden har kommunerne kun fulgt op med tilbud om udslusning i 20 pct. af de sager, hvor den unge har været varetægtsfængslet, anbragt i surrogat eller har afsonet en dom, påpeger Ankestyrelsen på baggrund af de tre undersøgelser.

I forhold til handleplanerne er der først og fremmest to ting, der springer i øjnene ved kommunernes forsømmelser: Det kniber med at overholde reglerne for udarbejdelse af den foreløbige handleplan, som skal laves for at kunne gøre noget her og nu. De skal laves inden syv dage fra kommunen går ind i sagen – men den tidsfrist overholdes langt fra altid. Og heller ikke de såkaldte kriminalitetshandleplaner bliver lavet efter reglerne.

I alt for mange sager, påpeger Ankestyrelsen, griber kommunerne for sent ind og får ikke i tide iværksat de foranstaltninger, de skal. Og det skyldes at kommunerne i mange tilfælde ikke har reageret på tidligere underretninger fra fx skolerne.

Ankestyrelsen: Gør noget

På baggrund af undersøgelserne har Ankestyrelsen en række anbefalinger til kommunerne:

Kommunerne skal afdække både barnet/den unges og familiens samlede vanskeligheder og behov, så der kan sættes ind med en helhedsindsats, og barnet/den unge og dennes netværk skal inddrages i sagsforløbet.

Kommunerne skal have fokus på den tidlige indsats og reagere hurtigere på underretninger og faresignaler.

De tiltag, der bliver sat i værk, skal løbende vurderes: Er det de rigtige, og er de tilstrækkelige?

Kommunerne skal have mere opmærksomhed på reglerne om udslusningstilbud for de unge under 18 år, der har afsonet en straf, siddet varetægtsfængslet eller har siddet i surrogat.

Og endelig skal kommunerne gøre mere brug af den rådgivning til forebyggelse af kriminalitet, de kan få fra VISO, lyder det i anbefalingerne fra Ankestyrelsen. 


Læs mere og find rapporterne via www.kortlink.dk/e87y

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik