icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Børne- og ungdomspsykiatri

Ronnie kæmper for sin arbejdsplads

Socialpædagog Ronnie Sydbøge står i spidsen for kampen for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg, der er lukningstruet. For ham handler det om at kunne se sig selv i spejlet

  • Af Maria Rørbæk
  • 07-2016 /

– Nå, du har også taget en seddel til underskrifter, konstaterer socialpædagog Ronnie Sydbøge glad, da han møder en af de unge indlagte på gangen.

– Ja, siger hun og vifter med papiret.

– Jeg skal til fitness med min veninde. Og så vil jeg lige se om, der er nogen, der vil skrive under.

– Fedt, lyder det fra Ronnie Sydbøge.

Vi er på den lukningstruede Børne- og Ungdomspsykiatri i Esbjerg, der venter på regionspolitikernes dom: Skal stedet lukkes, så patienterne i stedet skal behandles i Aabenraa eller Odense? Eller får afdelingen, der bl.a. er blevet kendt for sit gode arbejde med nedbringelse af tvang, lov til at fortsætte? Siden det i november stod klart, at der i et såkaldt omprioriteringskatalog blev peget på nedlæggelse af afdelingen i Esbjerg, har Ronnie Sydbøge stået i spidsen for de ansattes kamp:

– For mig handler det især om de børn og unge med psykisk sårbarhed i Esbjergområdet, der har brug for vores tilbud. Omprioriteringskataloget er lavet med henblik på at spare penge, der i stedet skal bruges til at nedbringe tvang i psykiatrien, og så er det ironisk at lukke os, der netop har gode resultater med at undgå tvang. Endvidere er det vigtigt med et tilbud i lokalområdet, fordi vi fx samarbejder tæt med børnene og de unges netværk og på forskellig vis inddrager nærmiljøet (læs mere i artiklen ‘Det handler om kultur og kreativitet’ samt faktaboksen ‘Nærheden gjorde en forskel’, red.) Hvis vi bliver nedlagt, får de børn og unge der har brug for os, simpelthen et dårligere tilbud.

13.000 underskrifter

Inde på kontoret er en stak med over 13.000 underskrifter klar til at blive afleveret til formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V). Ronnie Sydbøge har sammen med kollegaer, tidligere og nuværende patienter, pårørende og pårørendeorganisationer gjort en kæmpe indsats for at samle dem ind.

– Vi har bl.a. stået på stadion til Esbjergs hjemmekampe og til gymnastikopvisninger, og hver gang har vi haft et stort skilt med ordene: ‘Bevar Ungdomspsykiatrien i Esbjerg’. Og folk er af sig selv kommet hen til os for at skrive under. Det har været så fedt at opleve, siger Ronnie Sydbøge, der også har været på borgmesterkontoret, hvor han har fået en underskrift fra Esbjergs borgmester.

Endvidere har han kontaktet journalister og både fået hul igennem til den lokale radio, TV Syd og de lokale aviser, ligesom regionspolitikere har været på besøg for at høre om arbejdet i Børne- og Ungepsykiatrien.

– Og så har vi også arrangeret et fakkeloptog med 500 deltagere og livemusik foran rådhuset, fortæller han.

Selvom hoveddrivkraften er ønsket om at sikre de psykisk syge børn og unge i Esbjergområdet, har Ronnie Sydbøge også et personligt motiv.

– Jeg har været med til at starte den her afdeling 1. februar 2003, så jeg har rigtig mange aktier i den. For mig er mit personlige drive, at jeg virkelig gerne vil gøre en forskel for de her unge mennesker – og det føler jeg, at jeg gør her. Jeg har simpelthen en stolthed over at være på den her arbejdsplads, så det vil også være et stort personligt tab for mig, hvis den bliver nedlagt.

Fakta om Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg



Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg ligger på Psykiatricenter Vest, hvor der også er afdelinger for voksne. Ud over ambulant behandling i form af samtaler består Børne- og Ungdomspsykiatrien af et dagtilbud med seks pladser og en døgnafdeling med syv ordinære pladser og tre akutpladser. Det er kun døgn- og dagtilbuddet, der er i fare for at blive lukket. Der er 25 ansatte, hvoraf de fem er socialpædagoger.


Hvis afdelingen nedlægges, skal patienterne i stedet behandles i Aabenraa eller Odense. Personalet følger ikke med.


Fyrer det hele af

Før Ronnie Sydbøge blev uddannet pædagog, var han i militæret, hvor han bl.a. var sergent i Aalborg og Sønderborg. Spørgsmålet om, hvorvidt militærbaggrunden spiller ind i kampen for arbejdspladsen, får ham til at smile.

– Det tror jeg ikke, men jeg må sige, at jeg er sådan en, der kæmper til det sidste. Jeg har en energi og et drive, og jeg fyrer det hele af! Sådan at jeg bagefter kan se mig selv i spejlet og sige: ‘Ronnie, du gjorde, hvad du kunne’. Selvfølgelig vil det være et slag, hvis vi ender med at lukke, og jeg vil blive ked af det – men det vil være endnu værre, hvis jeg efterfølgende tænkte: ‘Havde jeg dog bare gjort noget’.

På arbejdspladsen har Ronnie Sydbøge også oplevelsen af, at truslen om lukning har fået kollegaerne til at rykke endnu tættere sammen og kæmpe for den fælles sag.

– Hvis vi bliver lukket, mister vi vores arbejde pr. 1. januar 2017, og jeg tror, at den usikkerhed på mange andre arbejdspladser ville have fået folk til at søge væk – men der er ikke en eneste, der har sagt sin stilling op. Og jeg tror også, at man ville ærgre sig rigtig meget, hvis man sagde op, og det så lykkedes at bevare afdelingen, for det er virkelig en god arbejdsplads.


Efter redaktionens slutning besluttede Region Syddanmark at droppe ideen om at lukke  Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg – bl.a. efter protester fra både tilbuddet selv og fra Socialpædagogerne Kreds Sydjylland. Læs mere her.