icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Blandet politisk modtagelse

Partierne på Christiansborg giver projekt Victory en blandet modtagelse.

  • AF POUL MAJGAARD, JOURNALIST (DJ), CAND. JUR.
  • 16-1999 /

Socialdemokratiets Else Marie Mortensen er medlem af både social- og retsudvalget. Hun erkender, at udslusningen af kriminelle i mange år er lykkes alt for dårligt.

- Hér skal man huske på, at når det drejer sig om praktikpladser eller andre optakter til et rigtigt arbejde, så er unge straffede i skarp konkurrence med alle andre af samfundets marginalgrupper, siger hun og fortsættter:

- Selvfølgelig er der mange unge, der vil være uegnede til dette hér projekt, men det kan altså udmærket være, at netop en ung drabsmand kan være egnet. Disse mennesker har jo ofte begået deres kriminalitet i affekt. Og Else Marie Mortensen konkluderer:

- Jeg er glad for, at man som udgangspunkt ser bort fra straf og straflængde. I stedet vurderer man det hele menneskes mulighed for at få en positiv og fremadrettet oplevelse. Og dét er et kærkomment initiativ, slutter hun.

Kritik: Retsbevidstheden krænkes
Retspolitisk ordfører i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, er mindre begejstret. Han vil nu afkræve justitsminister Frank Jensen (S) svar på, om dette hér kan være i overensstemmelse med befolkningens retsbevidsthed.

- Justitsinisteren kommer til at fortælle mig, hvem der har besluttet at iværksætte projekt Victory, og om ministeriet har været bekendt med, at man laver et projekt, som præmierer de kriminelle i forhold til andre grupper. Peter Skaarup har regnet på nogle tal og giver et tænkt eksempel med en 24-årig, der har fået et års fængsel for grov vold: - Efter otte måneder bliver han prøveløsladt, så hvis han bare har siddet varetægtsfængslet i to måneder, så kan han bruge de sidste seks måneder på en virksomhedsleg i millionklassen. Han kan gå lige fra varetægtsfængsling og til Victorys virksomhedsdel, så han slet ikke når at afsone, siger Skaarup og slutter:

- Målet er helt fint, dét kan jeg udmærket se - men midlerne er forkerte i forhold til befolkningens retsbevidsthed. Man skal ikke belønnes for at begå kriminalitet. Det kan jeg ikke leve med, og den holdning står jeg næppe alene med.


Søvndal: Giv arrangørerne en medalje
Socialudvalgsformand Villy Søvndal fra SF har kun hovedrysten til overs for Peter Skaarups udtalelser:

- Hvis vi havde samme firkantede synspunkter i sundhedsvæsenet, så skulle man også hér kunne opbruge sin kvote for at kunne modtage flere, offentlige ydelser. Og så kunne for eksempel sportsfolk, som jo bruger skadestuerne meget, få besked om at blive væk.

Søvndal fortsætter:

- De unges ressourcer er helt sikkert til stede, men indtil videre er de blevet brugt til noget snavs. Disse ressourcer skal i stedet bruges positivt: For eksempel til bedre hygiejne og til at opføre sig ordentligt, så andre folk kan holde dem ud.

Og Villy Søvndal tror på, at Victory kan lykkes, når erhvervslivet er med:

- Arbejdslivet skal være til rådighed i den slags projekter, og hér ser det faktisk ud til at være tilfældet.

- Hvorfor virker en SF'er som dig så begejstret for, at erhvervslivet spiller med?

- Fordi et arbejde er nøglen til at forsørge sig selv. Erhvervslivet har mange ressourcestærke mennesker, og når de deltager, så bliver projektet altså mere ægte. Søvndal tilføjer, at der også hele tiden skal være nogle stærke, opretstående voksenpersoner på sidelinien. Til at hjælpe - og til at sætte grænser.

- Men jeg forstår ikke holdningen om, at vi skal forsøge at fastholde dem, der én gang er faldet igennem, som taberne i det her liv. Hvis en ung drabsmand bliver hjulpet på vej, så kan det jo spare samfundet for mange penge i sidste ende - så skal vi måske ikke forsørge ham til han fylder 67.

Villy Søvndal mener, at alle unge bør smage på et godt liv. Ellers har de ikke noget at miste, siger han:

- Blødsødenheden er i virkeligheden at sætte dem i fængsel, for det er de bedøvende ligeglade med. Men at gøre dette hér er modigt. De der har påtaget sig ansvaret burde have en medalje, for det er altså for nemt bare at nøjes med at gøre, hvad der forventes. Over for unge kriminelle skal der en ekstra indsats til.