icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Mange melder fra til efterløn

Mere end hver tiende medlem af SL's a-kasse har foreløbig meldt sig fra efterlønsordningen. Hermed ligger de på linje med medlemmer af andre a-kasser.

  • AF KURT LADEFOGED
  • 16-1999 /

Omkring 10 procent af danskere har indtil videre valgt at fravælge den reviderede efterlønsordning. Det fremgår af en rundspørge, som Berlingske Tidende har foretaget, samt af opgørelser, som a-kasserne har indsendt til Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen.

SL's medlemmer ligger nogenlunde på linje med gennemsnittet af lønmodtagerne. Ifølge en opgørelse foretaget af Socialpædagogernes Landsdækkende Arbejdsløshedskasse (SL:A), havde 2.713 medlemmer - eller 10,51 procent pr. 16. juli valgt at framelde sig efterlønsordningen.

De unge melder fra
Det er de 30-34 årige, der især i stort omfang melder fra. I SL:A er det 18,4 procent af denne aldersgruppe, der har valgt at framelde sig ordningen. En del har dog tilkendegivet, at de vil tilmelde sig ordningen igen, når de fylder 35 år.

Man skal nemlig have været medlem af en a-kasse i 25 år inden for de seneste 30 år for at være berettiget til efterløn som 60-årig.

Hos de 35-59 årige medlemmer af SL:A er frameldingsprocenten på 9,35. Her har en del dog meldt fra, fordi de hverken under den gamle eller den nye ordning opfyldte betingelserne for at gå på efterløn. Og så vil de naturligvis heller ikke betale det forhøjede efterlønsbidrag.

Sagsbehandler Ulla Lund, Forsikringssekretariatet i SL:A oplyser, at der har været enkelte medlemmer, der meldte fra i protest og irritation.

- Nogle af disse medlemmer har meldt sig til igen. Endvidere er der nogen medlemmer, der ikke troede, de kunne få noget ud af efterlønnen, fordi de også har en arbejdsmarkedspension. Dem har vi så vejledt om, hvordan betingelserne er, siger Ulla Lund.

SL:A har tidligere udsendt en skriftlig vejledning til alle medlemmer i forbindelse med starten på opkrævningen af det ekstra efterlønsbidrag. I slutningen af august vil a-kassen desuden sende et brev til alle, der har fravalgt efterlønsordningen med særlig information om, at bidragsindbetalingerne kan overføres til anden pensionsordning.

Medlemmerne har dog en frist frem til den 30. september, hvor de skal have truffet den endelige afgørelse om, hvorvidt de vil være omfattet af efterlønsordningen eller ej.


Vækker bekymring
I LO vækker det bekymring, at så mange indtil videre har valgt at melde sig fra efterlønsordning - og at fravalget også er relativt stort hos de lavtlønnede grupper.

Blandt funktionærer og tjenestemænd har 11,9 procent meldt fra. I HK er procenten 11,0, hos metalarbejdere 8,9, mens 6,0 procent fra SiD's a-kasse har meldt fra. Derimod har kun 2,8 procent af sygeplejerskerne meldt fra.

LO's formand Hans Jensen er ikke overrasket over, at mere velstillede grupper som ingeniører og akademikere melder fra. Men at også lavtlønnede melder fra, vækker hans bekymring:

- I LO er vi bekymrede for, om en stor gruppe melder fra på grund af den politiske forvirring omkring efterlønnen. Dem kan vi få store sociale problemer med sidenhen. Det er vores skrækscenarie, og derfor beder vi folk om at overveje deres situation grundigt, før de melder fra, siger Hans Jensen til Berlingske Tidende.

Han udtrykker også bekymring over, at så mange venter til umiddelbart før de fylder 35 år med at melde sig til ordningen:

- For hvis man først melder sig til som 34-årig, så skal der ikke de store karrieremæssige sving til, før man som 60-årig ikke opfylder kravet om at have betalt efterlønsbidrag i 25 år. Og så fanger bordet, selv om man til den tid ikke har helbredet til at blive ved med at arbejde, tilføjer Hans Jensen.

Aldersgruppe Antal medlemmer Fravalg Procent
30 til og med 34 årige 3.315 610 18,40
35 til og med 59 årige 22.501 2.103 9,35
i alt 25.816 2.713 10,51