icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

KTO får svært ved at forhandle

Akademikernes Centralorganisation har vetoret i KTO's forhandlingsudvalg. Derfor bliver det vanskeligt at få genoptaget de sammenbrudte forhandler på trods af mandat fra KTO's repræsentantskab

  • Af Kurt Ladefoged
  • 04-2002 /

KTO' s repræsentantskab gav på et ekstraordinært møde den 8. februar KTO's forhandlingsudvalg mandat til at kunne fortsætte de afbrudte forhandlinger med de kommunale arbejdsgivere. Repræsentantskabet, der består af repræsentanter fra samtlige amtsligt og kommunalt ansattes organisationer, besluttede enstemmigt, at det er KTO, der varetager det videre forløb for så vidt angår de generelle løn- og ansættelsesvilkår for ansatte i amter og kommuner. Det betyder:

- At det er KTO's forhandlingsudvalg, der vurderer, om der er basis for at fremsætte nye forhandlingsforslag over for de (amts)kommunale arbejdsgivere.

- At det er KTO, der repræsenterer medlemsorganisationerne i forligsinstitutionen angående generelle vilkår.

- At KTO's forhandlingsudvalg er KTO's delegation i forligsinstitutionen.

Desuden anbefaler repræsentantskabet, at der for at sikre størst mulig styrke i en generel konfliktsituation, foretages fornøden overordnet konfliktkoordinering i KTO.

Meget tyder imidlertid på, at KTO's forhandlingsudvalg vil få svært ved at bruge mandatet. Formanden for Akademikernes Centralorganisation (AC) Svend M. Christensen gjorde det nemlig på repræsentantskabsmødet klart, at AC ikke havde i sinde at give sig. AC har som hovedorganisation vetoret i KTO:

- Vores krav har hele tiden været, at der ikke skulle være nogen forlods finansiering af ny løn. Vi har bevæget os fra ingenting at ville udmønte frem til nødtvungent at acceptere 1,5 procent. Men når arbejdsgiverne yderligere ville speede forlods finansieringen op, måtte vi sige stop.

- Vi ser ikke, at der er noget forhandlings- eller forligsgrundlag. Derfor har vi i AC besluttet at forberede os på konflikt, sagde Svend M. Christensen.

Lærernes formand Anni Herfort Andersen afviste også at afsætte mere til ny løn.

- Det her handler om, hvordan ny løn fungerer - det handler om principper og ikke om procenter, fremførte hun.

Forinden havde KTO's formand Poul Winckler gennemgået det hidtidige forhandlingsforløb og kunne blandt andet afsløre, at det reelt kun var en halv procent til forlods finansiering af ny løn, der skilte parterne:

- Arbejdsgiverne havde bevæget sig fra et krav om forlods finansiering på 2,2 procent af lønsummen til nu 2 procent. Men jeg måtte konstatere, at vi på vores egen side af bordet ikke kunne bevæge os op over de 1,5 procent.

- Personligt - og som forhandlingsleder - må jeg sige, at det var en overraskelse og en skuffelse for mig, at vi ikke kunne indgå forlig, for jeg vurderede faktisk, at vi var på vej til et historisk godt forlig, sagde Poul Winckler.


Unødigt sammenbrud
På repræsentantskabsmødet beklagede flere forbundsrepræsentanter forhandlingssammenbruddet, blandt andet SLs formand Kirsten Nissen:

- Sådan som jeg ser det, er det svært at forstå, at vi får et forhandlingssammenbrud på grund af 0,7 procent til forlods finansiering af ny løn, når vi havde forhandlet os frem til et resultat, som sikrede alle vore medlemmers realløn - samt en række øvrige forbedringer. Det var jo vores hovedkrav.

- Nu lyder det som om, at forlods finansiering ikke har noget med vores medlemmers løn at gøre - men det har det jo. Det er penge, som de skal have del af - men som skal forhandles lokalt.

Kirsten Nissen fandt det umådelig svært at skulle til at forklare medlemmerne, at der skal konfliktes imod et resultat, som sikrer reallønnen, 2 feriefridage, en bedre regulering af tjenestemændenes pension, samt penge afsat til de specielle forhandlinger og forbedringer af rammeaftalerne.

- Så jeg vil appellere til, at vi tænker os godt om og handler til fællesskabets bedste og ikke plejer organisations chauvinistiske interesser, sluttede Kirsten Nissen under stort bifald.