icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Hvad sker der med de små børn

Færre småbørn bliver anbragt, og forstanderne på flere af landets døgninstitutioner er bange for, at børnene bliver ladt i stikken

  • Af Torben K. Andersen
  • 20-2003 /

Tendensen er den samme over hele landet. Der er pludselig opstået tomme pladser på institutioner for små børn. De modtager ikke længere så mange anbragte børn som tidligere. Og nu må flere af dem skrue ned for blusset og måske endda nedlægge pladser.

Udviklingen står i skærende kontrast til for blot et år siden. Dengang var der stadig voldsomt pres på disse institutioner. Der manglede pladser. Nogle havde mange børn på venteliste og havde derfor belægningsprocenter på langt over 100. Sådan er det ikke længere.

Forstander på familieinstitutionen Bethesda i Århus, Henrik Ernst, er bekymret over denne udvikling. Han mener, at de yngste børn betaler prisen for den strammere økonomiske styring i kommunerne.

- Der sker nogle dramatiske ændringer af hele anbringelsesmønsteret i disse måneder. Jeg vidste godt, at der var sket et fald. Men jeg er forundret over, at faldet er så stort bare siden maj i år. Og det er jo ikke fordi, at børnene og familierne har fået det så meget bedre på så kort tid, siger Henrik Ernst. Tidligere har han haft børn på venteliste til sin institution. Men siden februar i år har halvdelen af pladserne i småbørnsafdelingen stået tomme. Kommunerne henviser ganske enkelt ikke så mange børn som tidligere.

Boomerang

Det har undret Henrik Ernst. Derfor har han taget initiativ til en miniundersøgelse blandt 17 sammenlignelige institutioner over hele landet for at finde ud af, om det er et landsdækkende problem. Det er det. På bare fire måneder er belægningsprocenten raslet ned på en række institutioner med børn fra 0 til 6 år. De har i snit en belægningsprocent i dag på "blot" 77 procent.

Det skal ses i sammenhæng med, at nogle enkelte af dem fortsat kører på fulde omdrejninger og ikke har tomme pladser. Derfor er der andre institutioner, som virkelig har mærket et stop for anbringelser af småbørn. Tendensen er den samme på en stribe institutioner for børn mellem 0 og 14 år. Men her er faldet dog lidt mindre. For disse institutioner har udover småbørn også skolebørn. De har derfor nogle langtidsanbringelser og oplever ikke de samme udsving, som de institutioner, der har akutte opgaver.

- Jeg er meget bekymret for, at børnene ikke får de tilbud, som de har behov for. Vi kan også se, at der allerede nu er begyndt at blive nedlagt pladser. Denne tendens ser ud til at fortsætte. Derfor vil der komme til at mangle pladser om et år eller to. For problemerne vender tilbage som en boomerang. Det har vi set før. Og det vil ske igen Derfor er det en stakket frist, når kommunerne anbringer færre småbørn på grund af den meget stramme økonomistyring, siger Henrik Ernst.

Han opfordrer til, at der bliver lavet en dybdegående undersøgelse for at finde ud, hvad der sker med de småbørn, som ville blive anbragt på døgninstitutionerne for blot kort tid siden, men som ikke længere bliver henvist af kommunerne.

Udviklingen skal også drøftes på det kommende landsmøde i oktober blandt et netværk af småbørnsinstitutioner.


Budgetterne skal endelig vedtages senere på måneden. Derfor kan der være spareforslag, som bliver droppet.

FÆRRE SMÅBØRN BLIVER ANBRAGT
Anbragte børn på 0-6 års institutioner
  2002 maj 2003 sept. 2003
Anbragte børn i alt 165 151 134
Samlet antal normerede pladser 186 175 175
Belægningsprocent 89 86 77
Anbragte børn på 0-14 års institutioner
  2002 maj 2003 sept. 2003
Anbragte børn i alt 127 126 116
Samlet antal normerede pladser 138 138 138
Belægningsprocent 92 92 84
 
Kilde: Familieinstitutionen Bethesda i Århus