icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close

Røvrendt af kommunen

19-årige Kenneth gider ikke længere være bitter over, at hans efterværn blev afbrudt af kommunen. Han 'må videre' og klarer sig selv

  • Af Gitte Svanholm
  • 22-2003 /

Det hele startede egentlig, da Kenneth Theisen røg ud fra efterskolen.

- Den var lidt spejderagtig, så jeg passede ikke ind, fortæller Kenneth Theisen, der i dag er 19 år.

Den første advarsel fik han efter at have stjålet en kasse sodavand sammen med en kammerat. Siden blev han taget under dynen sammen med sin kæreste. Men den udløsende årsag var nogle beskyldninger om tyveri af nogle metalkugler fra fysisklokalet.

Da 15-årige Kenneth kom hjem til forældrenes lejlighed i Husum igen, var det lidt svært. De havde mange skænderier, så Kenneths mor kontaktede kommunen for at få hjælp. Kenneth fik en plads på Seden Enggården i Odense, så han kunne få sin afgangseksamen i hus og få nogle nye venner, der var nemlig temmelig mange af de gamle, der var begyndt at ryge hash og lave kriminalitet.

Eksamen kom i hus, og Kenneth trivedes på 'gården', som han kalder ungdomsinstitutionen. Han starter på landtransportskolen, fordi han gerne vil være Falckredder, men hopper fra, fordi 'det er for teoretisk'. Kenneth starter i stedet for med at arbejde i landbruget:

- Det var fedt. Og så fik jeg et traktorkørekort.

De gode erfaringer får ham til starte på Landbrugsskolen. Efter skoleforløbet får han en praktikplads i Jylland. Men syv måneder senere bliver Kenneth sagt op. - Jeg søgte en masse andre praktikpladser, men jeg manglede kun under et halvt år, så ingen var interesseret i at ansætte mig, siger Kenneth Theisen og tilføjer:

- Ærgerligt nok!

Fyringen bliver faktisk ret fatal for Kenneth. Han boede på landbruget, så han står uden tag over hovedet og flytter hjem til mor og far.

Samtidig stopper Københavns kommune Kenneths efterværn, fordi de vurderer, at der er ansvarlige voksne henholdsvis på gården og på Landbrugsskolen, hvor Kenneth for længst er færdig. Efterværnet blev stoppet, selv om det var aftalt at til at vare et år.

- Men der var jo kun gået et halvt år og alt var kaos. Jeg klagede over beslutningen, men fik aldrig noget svar, påpeger Kenneth Theisen.

Han føler sig i bund og grund 'røvrendt af kommunen'. Men han gider ikke tænke mere på det. Selv om han er ret ærgerlig over at være afskåret fra at opretholde kontakten til 'gården'. De andre gamle elever har lige været på den årlige tur i feriecenter i Nordjylland.

Når der er noget, han er i tvivl om, ringer han alligevel til sin gamle kontaktpædagog, Gerd. Kenneth har også besøgt ham en weekend i privaten. Han har desuden stadigvæk kontakt til en af de gamle rengøringspiger, hun er god at tale med. De to tråde tilbage til 'gården' betyder meget for Kenneth:

- Vi havde noget særligt sammen.

Kenneth er ikke i tvivl om, at han nok skal klare skærene uden efterværn. Men han påpeger, at der nok kun var én anden fra gruppen af unge, der kunne magte denne situation.

- Nogle af dem har slet ingen at støtte sig til, forklarer Kenneth, der har en kæreste i København.

Hun hænger - smuk og smilende - i en fotocollage på Kenneths værelse sammen billederne fra en af turene med 'gården', den gamle kontaktpædagog og en helt særlig fed mountainbike - der for flere år siden gav Kenneth en anmærkning på straffeattesten - en hælerbøde på 4000 kroner.

Til april starter Kenneth i militæret i forsyningstropperne i Vordingborg, hvor han kan tage stort kørekort. Han er lige blevet ansat som telesælger, hvor han skal sælge erhvervsadresser på nettet. Kenneth er superglad for ansættelsen, for kontanthjælp 'er da at skrabe bunden'. Når han bliver 21 år vil han søge ind til Falck:

- Det er en gammel drengedrøm at komme til at køre ambulance - og helst lægeambulance - og uddanne mig til brandmand ved siden af.

Kenneth er sikker på, at han vil holde kontakten til Gerd og til 'gården', hvor han stadigvæk kender tre af beboerne:

- Det var et godt sted at være, og jeg kommer da helt klart forbi med kone og barn.

Behov for pædagogerne:
På ungdomspensionen under døgninstitutionen Stormgade 6 i Esbjerg har personalet undersøgt, hvor ofte de bliver kontaktet af tidligere beboere, der har brug for en snak eller et helt konkret råd. I otte måneder har der ligget et skema lige ved siden af telefonen - parat til afkrydsning.
- Vi ved ikke om, statistikken afspejler det reelle behov, eller om den kun viser toppen af isbjerget. Vi er i al fald opmærksomme på, at billedet er skabt ud fra de muligheder, der forelå, da de unge henvendte sig. De kan have mødt en pædagog, de ikke kendte. Eller en pædagog, der ikke havde den fornødne tid og derfor afkortede samtalen eller afviste kontakten, siger forstander Marie Kjeldsen.
 
Statistikken viser, at:
 
Oktober 2002: 6 unge har henvendt sig i alt 26 gange, der har været brugt 8 timer og 8 min.
November 2002: 6 unge har henvendt sig i alt 9 gange, der har været brugt 1 time og 40 min.
December 2002: 7 unge har henvendt sig i alt 19 gange, der har været brugt 6 timer og 15 min.
Januar 2003: 3 unge har henvendt sig i alt 17 gange, der har været brugt 3 timer og 5 min.
Februar 2003: 5 unge har henvendt sig i alt 14 gange, der har været brugt 9 timer og 50 min.
Marts 2003: 7 unge har henvendt sig i alt 26 gange, der har været brugt 10 timer og 50 min.
April 2003: 7 unge har henvendt sig i alt 26 gange, der har været brugt 7 timer og 10 min.