icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ældre

Umuligt at betale sig fra seniorpolitik

Seniorpolitik handler ikke bare om nedsat arbejdstid, som vi kan betale os fra via overenskomstmidler. Seniorpolitik skal udarbejdes på den enkelte arbejdsplads. Derfor opfordrer jeg til, at arbejdspladserne bruger SL's drejebog om seniorpolitik, siger SL's næstformand Benny Andersen

  • Af Kurt Ladefoged
  • 19-2004 /

Seniorpolitik trak en del delegerede på talerstolen, da SL i august udtog overenskomstkrav på den ekstraordinære kongres i Odense. Der var fremsat flere forslag om at bruge overenskomstmidler på for eksempel nedsat tid med lønkompensation.

Men arbejdsgiverne vil ikke betale for særlige seniorordningen. Skal SL's medlemmer i stedet betale via overenskomstrammen bliver det dyrt og vil gå ud over de øvrige medlemmers lønforbedringer.

Derfor afviste kongressen også forslagene.

En forenklet beregning foretaget af SL's økonomiske konsulent Martin Møland Nielsen viser, at såfremt alle assistenter på døgninstitutioner over 55 år går på fire dages uge med fuld løn og pensionsindbetaling, vil det koste 2,41 procent af lønsummen for hele assistentgruppen. (Opgjort maj 2004).

På samme tidspunkt var der til lokal løndannelse (ny løn) kun afsat 0,4 procent af den samlede lønsum.

Man kan også tolke beregningen sådan, at hvis samtlige 2.180 assistenter i den nævnte aldersgruppe benyttede sig af ordningen med en fridag om ugen, vil arbejdsgiverne komme til at mangle 436 fuldtidsstillinger, som de også skulle finansiere.

- Enhver vil kunne forstå, at så mange penge kan vi ikke bruge af vores overenskomstmidler, hvis vi også vil have opfyldt øvrige vitale krav om generelle lønstigninger, en ny model til lokal løndannelse og mere i pension, siger SL's næstformand Benny Andersen.

- Desuden handler seniorpolitk ikke kun om nedsat arbejdstid og særlige seniorstillinger. Det kan være løsningen for nogle, og der må arbejdsgiverne også forpligtes til at stille ressourcer til rådighed.

Men det er langt fra løsningen for alle. Mange seniorer vil nemlig gerne fortsætte på arbejdsmarkedet, hvis de får lov til at bruge deres viden og kompetencer. Det viser vores egne erfaringer og nu senest den store undersøgelse, som Mandag Morgen Nyhedernes Tænketank netop har lavet.


Find løsningerne på arbejdspladsen
Derfor opfordrer Benny Andersen til, at man på SL's arbejdspladser giver sig til at diskutere og udforme en personalepolitik, der også tager højde for seniorernes kompetencer og behov for faglige udfordringer. - Hovedbestyrelsen formulerede sidste år sine visioner om seniorpolitik, som vi sammen med en drejebog har udgivet i redskabsmappen "Den Gode Arbejdsplads". Denne drejebog vil være en god hjælp for at komme videre. For vi kan ikke undvære seniorerne.

- Men hvis vi ikke giver dem et værdigt og meningsfyldt arbejdsliv, risikerer vi, at de forsvinder. Og det vil være synd, fordi vi har brug for deres viden og faglighed, siger Benny Andersen.

Man kan finde afsnittet om seniorpolitik på SL's hjemmeside: www.sl.dk/dengodearbejdsplads

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse