icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Synspunkt

Hjælp til hjerneskadedes unge pårørende

En skøn forårsdag i 2003 drog vi af sted til Vejlefjord. Fire forventningsfulde medarbejdere fra Aktivitets- og Udviklingscentret i Holstebro. Endelig et kursustilbud i forhold til problematikken "børn og unge i hjerneskaderamte familier". - Og ved I hvad? Det var hele turen værd!

  • Af Winnie Melchiorsen ergoterapeut på Aktivitets- og Udviklingscentret i Holstebro
  • 19-2004 /

Siden centrets start i 1995 har vi jævnligt haft problematikken tæt inde på livet. Vi arbejder dagligt med rehabilitering af senhjerneskadede mellem 18 og 55 år og har som følge heraf berøring med mange søskende til, samt børn og unge af senhjerneskadede forældre.

Synd for børnene
Gennem årene har vi stået i mange situationer, hvor vi har været bekymrede uden helt at vide, hvad vi skulle gribe og gøre i. Vi har været usikre på vores roller, og vi har manglet viden om hvilke handlemuligheder, vi kunne ty til.

Med kurset ved cand. psych. Grethe Pedersen omkring Børn og unge i hjerneskaderamte familier synes vi, at vi har fået nogle redskaber til at tackle disse problematikker. Fra at synes, at det er synd for børnene, prøver vi nu at tage udgangspunkt i børnenes ressourcer. Med andre ord, hvilke tiltag kan vi iværksætte med henblik på at ruste barnet bedst muligt.

Vi har opnået en forståelse for, at det er særdeles vigtigt, at vi beskæftiger os med området som en del af rehabiliteringen af den hjerneskaderamte, men lige så vigtigt er det, at vi formår at afgrænse os. Ellers kan vi utilsigtet ende i nogle meget uheldige rollekonflikter i forhold til den hjerneskaderamte familie.


Børneansvarlige
På Aktivitets- og Udviklingscentret har vi efter kurset udarbejdet en "Børne og unge mappe", som indeholder information om børn og unge i hjerneskaderamte familier. Vi har beskrevet kontaktpersonernes rolle og muligheder i forhold til at afdække familiens situation. Der er beskrevet, hvor vi kan få hjælp, lovstof, webadresser, relevant litteratur etc. Mappen har til formål at fungere som opslagsværk for vore kollegaer. Den findes på alle afdelingerne og tænkes løbende revideret. Personalet er blevet undervist i emnet, og vi forsøger fortløbende at tage hensyn til børnene i den daglig rehabilitering.

På hver afdeling har vi desuden udpeget nogle børneansvarlige, som mødes på tværs af afdelingerne cirka fire gange årligt. På møderne drøftes fælles problemstillinger. Vi afdækker, om der er behov for arrangementer, og endelig prøver vi at blive klogere på alt det, vi endnu ikke ved.

Vores oplevelse er, at vi på Aktivitets- og Udviklingscentret har opnået en høj grad af vidensdeling på denne måde.


Tiltag på børneområdet
Som situationen har udviklet sig, har vi i dag en bred vifte af tilbud på området. Hvad vi tilbyder afhænger af den konkrete situation. Vi finder det vigtigt at foretage en individuel vurdering med udgangspunkt i den aktuelle familie, deres behov og ønsker samt børnenes alder, udvikling og tilhørsforhold.

I nogle tilfælde kan der være behov for at holde et orienteringsmøde for de personer, der omgiver barnet i dets hverdag. Det kan være skolen, børnehaven eller måske en bedstemor. Møderne bliver altid planlagt i tæt samarbejde med forælderen/forældrene. Det overordnede formål er at ruste og opkvalificere personerne i barnets netværk. Midlet er gennem information om hjerneskaden og dens konsekvenser at bibringe deltagerne en øget viden og forhåbentlig en dybere forståelse for problematikken i den pågældende familie.


Børnearrangementer
I forhold til børn i alderen 2-12 år har vi haft succes med børnearrangementer, hvor børn, søskende og forældre sammen inviteres til en eftermiddag med underholdning, leg, boldspil, kaffe og kage.

Vi oplever, at familierne har en god fælles oplevelse, som efterfølgende har vist sig at være et godt udgangspunkt for dialog med både brugerne, de voksne pårørende samt børnene.

De nye brugere opfordres til at invitere deres børn med på en besøgsdag på rehabiliteringsafdelingen, så de får et billede af, hvor deres mor eller far er i løbet af dagen, og hvad de laver.


Søskendekursus
I efteråret valgte vi at arrangere et søskendekursus. Med udgangspunkt i den viden vi havde tilegnet os, tilrettelagde vi en dag for søskende over 15 år.

Vi ønskede gennem øget viden at skabe større forståelse for deres hjerneskadede brødre og søstre. Vi ønskede at give dem et forum, hvor de kunne mødes med ligestillede. Fortælle om det der er svært til en gruppe, der nikker genkendende til ens historie. Sidst men ikke mindst tilstræbte vi at bibringe dem nogle redskaber og handlemuligheder, som kan bruges i hverdagen. Det var en ganske stærk oplevelse at se, hvordan de unge hver især mestrede deres situation.

Det medførte efterfølgende at botræningsafdelingen, dannede tradition for et årligt søskende arrangement, hvor søskende og beboere har mulighed for en positiv fællesoplevelse. Samtidig med at der er mulighed for at møde andre søskende i samme situation.


Forebyggelse frem for brandslukning
Som noget nyt har vi i år valgt at føje endnu et tilbud til rækken af pårørendeaftener på vores rehabiliteringsafdeling. Nemlig tilbudet om en aften der omhandler børnene. Vi har desuden planer om at arrangere en temaeftermiddag for vore brugere, hvor de også får mulighed for at drøfte emnet og dele deres tanker og oplevelser omkring børnene med hinanden. Tanken er, at vi ved at sætte børnene på dagsordenen hjælper den hjerneskadede med at holde fokus. At vi skaber et rum til det, der optager alle forældre - deres børn.