icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Satsning på arbejdsmiljø i Vestsjælland

Mange ansatte oplever, at de har et godt arbejdsmiljø i Vest- sjællands Amt. Men der er også sorte pletter. Derfor satser amtet nu på, at alle arbejdspladser deltager i forbedring af arbejdsmiljøet

  • Af Kurt Ladefoged
  • 18-2005 /

Ved en festlighed på amtsgården i Sorø affyrede Vestsjællands Amt den 22. august sin store arbejdsmiljøsatsning ”Vil du være MED til at forbedre arbejdsmiljøet?” Som det antydes i kampagnens navn er det i høj grad arbejdspladsernes medindflydelsesudvalg (MED-udvalg), der skal være med til at bære satsningen igennem.

Det understregede amtsborgmester Hans Jørgen Holm (V) da også i sin velkomsttale:
- Vi vil ikke blot efterleve arbejdsmiljøloven, men skabe sunde og trygge job. Arbejdsmiljøet skal på dagordenen i alle sammenhænge. Det skal ske i et samarbejde med amtets dygtige ledere, MED-udvalg, tillidsrepræsentanter og sikkerhedsrepræsentanter.

- Til det brug har vi udarbejdet et værktøj, som skulle give jer en metodisk tilgang til arbejdet. Det lægger op til dialog, så tag godt imod det og brug det, sagde Hans Jørgen Holm.

Næstformand i amtets hovedudvalg, SL- amtskredsformand Jan Vium sagde, at materialet, der er både skriftligt og interaktivt, så spændende ud, selv om det også kan skræmme lidt i sit voldsomme omfang.

- Gå stille og roligt i gang og tag en lille bid ad gangen. For hvordan spiser man en elefant, som det står i materialet? Jo, man smager lidt på den, inden man kommer ind til benet.

Jan Vium stillede spørgsmålet om, hvorfor der nu satses så hårdt på arbejdsmiljøet. Er amtet da ikke et godt sted at være? - Jo, det er det da for det meste. Men vi kan også i hovedudvalgets statistikker se, hvordan Arbejdstilsynet i stigende grad registrerer, at der ikke altid er den fornødne sammenhæng mellem opgaver og ressourcer. Der er en række institutioner, der får dårlige karakterer af tilsynet på grund af for dårligt arbejdsmiljø. Der er institutioner, der ikke har lavet deres arbejdspladsvurderinger (APV), og der er stadig faggrupper og særlige arbejdsområder med ekstrem meget belastning og mange sygedage.

- Det kan der være mange forskellige forklaringer på, og ingen af dem kan stå alene. Det er derimod vigtigt, at det enkelte MED-udvalg selv finder vej til svarene. For kun derigennem kan forandringerne også skabes, sagde Jan Vium.

7 satsområder
Projektet for bedre arbejdsmiljø tog udgangspunkt i amtets MED-aftale (aftale om samarbejde og medindflydelse) og indeholder syv målsætninger for arbejdsmiljøindsatsen:

• Synlige arbejdsmiljømål
• Synlige arbejdsmiljøresultater
• Arbejdspladsvurderinger
• Lokal fokus
• Arbejdsmiljøregnskaber
• Tid og ressourcer til arbejdsmiljøet på budgettet
• Medinddragelse og medindflydelse

Man kan finde det interaktive værktøj på amtets hjemmeside:  www.vestamt.dk/amt  og klikke på menulinjen:
Værktøj til arbejdsmiljøarbejde -  vi vil arbejdsmiljø.


Denne artikel er en del af temaet/temaerne: TR og AMR, Arbejdsmiljø