icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

Ekspertise - specialviden og kvalitet - Hvor bliver det af i strukturreformen

Eigil Holm Nielsen Socialpædagog, Familiehuset Grenå SF-kandidat til Region Midtjylland

  • (Modtaget d.16.8.2005)
  • 18-2005 /

Alle børne- og unge institutioner er nu blevet markedsgjort. Hvem vil drive os efter 01.01.07?

Hidtil har langt de fleste specialtilbud til børn og unge været drevet af amterne, med en fælles visitation og konsulentrådgivning.
Når Strukturreformen træder i kraft 1. januar 2007, er amterne væk og specialtilbuddene skal drives af de enkelte kommuner eller af regionen. 

Det er en uheldig spredning af ekspertise og planlægningsansvar, der ikke er til gavn for de børn og unge, der har brug for tilbuddene. 
I øjeblikket arbejdes der med, hvem der vil overtage amtsinstitutionerne, og der tegner sig et billede af, at de store kommuner vil overtage og drive de fleste institutioner der ligger i deres område, og i de mindre kommuner vil de fleste institutioner skulle overtages og drives af regionen. 

Denne deling er yderst uheldig, at specialviden og -behandling bliver spredt på mange driftsenheder, og det vil ødelægge samarbejde og udvikling. 
Jeg vil opfordre til, at delingen sker efter specialiseringsgraden, sådan at tilbud og institutioner, der koster over grundtakstmodellen bør samles i regionerne – resten kan kommunerne så byde ind på. 

For at et sådant forslag kan realiseres er det bydende nødvendigt, at de store kommuner opgiver at overtage alle tidligere amtstilbud til børn og unge, lægger volumensygen til side og vælger kvalitet og fremtidssikring. 

Her vil jeg gerne opfordre alle SL-medlemmer til at være aktive og påvirke processen i de store kommuner – enten via de politiske partier eller via de udvalg, der er nedsat administrativt.