icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Et år i reformens tegn

Debatten om kommunalreformen handlede til at begynde med især om sygehuse. I dag fylder de særlige sociale opgaver godt i billedet. Og det er alt andet lige rigtig godt, for det giver kommunerne lejlighed til at sætte sig ind i deres nye ansvarsområde.

  • Af Kirsten Nissen forbundsformand
  • 26-2005 /

Når jeg ser tilbage på de mange opgaver, SL har brugt kræfter på i årets løb, er Kommunalreformen ikke til at komme udenom. Godt nok gik det ikke, som vi håbede. Vi havde gerne set fem regioner, der både havde penge og politisk styrke. Sådan blev det ikke.

Kommunerne har vist sig overraskende ivrige efter at overtage nye sociale opgaver. Ifølge de seneste tal vil de nye kommuner drive tre ud af fire dagtilbud og to ud af tre botilbud for voksne. Krisecentre, forsorgshjem og behandling af stofmisbrugere står også på kommunernes ønskeseddel. Denne iver vil SL holde dem fast på, når gaverne er pakket ud og hverdagen melder sig.

Men selvom vi ikke fik vores ønsker opfyldt til Kommunalreformen, lykkedes det os alligevel i høj grad at sætte det socialpædagogiske arbejde på dagsordenen. Debatten om kommunalreformen handlede til at begynde med især om sygehuse. I dag fylder de særlige sociale opgaver godt i billedet. Og det er alt andet lige rigtig godt, for det giver kommunerne lejlighed til at sætte sig ind i deres nye ansvarsområde. Det kender de ikke for godt i dag.

Arbejdet med Kommunalreformen er dog langt fra slut. Det bliver også en hovedopgave for SL i det nye år at holde et vågent øje med det særlige sociale område. 
Reformen lå også i baghovedet, da SL i året, der gik, fik en ny overenskomst. Sammen med de andre i KTO fik vi en løngaranti, som sikrer, at ingen medarbejdere må gå ned i løn som følge af reformen.

De største fremskridt ligger imidlertid i de resultater, SL selv forhandlede hjem. Her lykkedes det os at få et sæt klare rammer for lokal løndannelse. Fremover sikrer udmøntningsgarantien, at de penge, der er sat af til løn, også går til løn. Andre krav, som vi havde prioriteret højt var en pæn lønstigning til basisgruppen og mere i pension. Det lykkedes også.

På mange andre områder var 2005 et år med mange begivenheder: to valgkampe har vi været ude i, vi siger farvel til en næstformand – og velkommen til en ny – og vi har taget hul på diskussionen om SL’s lokale struktur. Næste år byder på hele to kongresser og et TR-træf. Det bliver heller ikke kedeligt. Godt nytår.