icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Fremtidens tilbud til Ida - og andre børn og unge

Ida på 13 år har efterhånden set lidt af hvert. Hun kender to døgninstitutioner indefra og har også boet hos to forskellige plejefamilier. Sagsbehandlerne har hun opgivet at holde styr på. Og hvem tager sig i øvrigt af Idas små søskende i de perioder, hvor mor giver slip?

Tænk, hvis der fandtes et sted, hvor alle de fagfolk, som kender Ida og hendes situation, kunne udveksle erfaringer og hjælpe hinanden med at finde det helt rigtige tilbud til Ida.

Et sted, hvor socialpædagoger mødtes med socialrådgivere, børnepsykologer og familieplejekonsulenter. Hvor familieplejere kunne få faglig sparring og udveksle erfaringer. Og hvor både børn, unge, forældre og fagfolk kunne få rådgivning om skole, uddannelse og andre tilbud. Det kunne sikre helheden og få barnets liv til at hænge bedre sammen.

Derfor har vi i SL udviklet ideen om at etablere sådanne steder. Vi kalder dem ressourcecentre.

Tanken er, at centrene skal samle ekspertise fra hele børn- og ungeområdet og kunne tilbyde både rådgivning, udredning og behandling. Samtidig kunne der opstå et frugtbart fagligt miljø for alle, der arbejder med specialiserede sociale tilbud.

Udgangspunktet er de døgninstitutioner, vi kender I dag. Her er allerede en stor og kvalificeret gruppe medarbejdere, som er vant til at tænke og se hverdagen ud fra barnets perspektiv.

Her til kunne man så knytte sagsbehandlere fra forvaltningen, medarbejdere fra de Pædagogiske Psykologiske Rådgivninger, skolelærere, hjemme hos’er og andre, som arbejder direkte med familier der har særligt behov for støtte. Centrene kunne også samle al den viden fra amternes børn- og ungeområder, som med Kommunalreformen spredes til regioner og kommuner.

Nu har vi så sendt ideen videre til SL’s amtskredse, til døgninstitutionerne og til en lang række interesseorganisationer og Socialministeriet. Vi forestiller os, at man kunne lægge ud med at etablere en række ressourcecentre på forsøgsbasis. Arbejdet skal naturligvis evalueres, men vi er sikre på, at pengene er godt givet ud. En bedre og mere samlet indsats for truede børn og unge betaler sig altid.

Af Benny Andersen
næstformand