icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Overvågning bliver et nøgleord

„Det er afgørende, at kommunernes overtagelse af amtskommunale/regionale tilbud sker på et solidt, fagligt grundlag og ikke ud fra økonomiske eller kommuneimperialistiske interesser.“

  • Af Stig Langvad, formand for De Samvirkende Invalideorganisationer
  • 14-2005 /

På en dag, hvor 71 folketingsmedlemmer var fraværende, stemte 59 for og 49 imod den ændrede servicelov som følge af strukturreformen. Ikke noget bredt og solidt fundament under fremtidens socialpolitik, heller ikke på handicapområdet.

Selvom DSI er tilfreds med, at der indføres et entydigt myndighedsansvar for borgere med handicap, og at grundtakstmodellen afskaffes, er der alligevel grund til bekymring. På dele af handicapområdet er der behov for en specialiseret indsats i en grad, som kommunerne ikke selv vil være i stand til at løfte. Det gælder både specialrådgivning, udredning og konkrete tilbud.

Overvågning af udviklingen er derfor nøgleordet fra nu af og i flere år fremover. DSI’s arbejde i de regionale udviklingsråd vil blive højt prioriteret. De årlige kommunale og regionale redegørelser bliver vigtige redskaber, som må analyseres nøje.

Da det ikke lykkedes at få politisk gehør for, at de regionale udviklingsråd skal begynde deres arbejde allerede i efteråret 2005, er det vigtigt, at DSI og andre i de nuværende regionale udviklingsråd arbejder for at få indsigt i udviklingen i 2006. Inden 15. februar 2006 skal kommunerne beslutte, hvilke amtslige sociale tilbud og institutioner, de vil overtage fra 1. januar 2007.

Det er afgørende, at kommunernes overtagelse af amtskommunale/regionale tilbud sker på et solidt, fagligt grundlag og ikke ud fra økonomiske eller kommuneimperialistiske interesser. Nogle kommuner kan måske løfte nogle af de specialiserede opgaver selv, men hvad med de kommuner, der ikke kan, hvis det regionale fundament for at drive de specialiserede tilbud forsvinder?

Borgernes frie adgang til specialrådgivning og faglig udredning er central - uanset om det sker i det nye VISO (den nationale videns-  og specialrådgivningsorganisation, der skal være etableret den 1. Januar 2007) eller ej. Et samarbejde mellem VISO’s forskellige målgrupper må udvikles for at modvirke, at grupperne spilles ud mod hinanden. DSI vil søge indflydelse via VISO’s bestyrelse. 

Vores erfaringer siger, at økonomi spiller en afgørende rolle i forhold til valg af tilbud. Derfor frygter vi den kommende betalingsordning, hvor kommunerne næsten betaler alt. Vi frygter, at det enkelte menneske med handicap bliver meget synlig i den kommunale økonomi. Det får konsekvenser for valg af individuelle løsninger i kommunerne. Selvom der principielt set overføres midler fra amterne til kommunerne, forsvinder de let i bloktilskuddene til fodboldbaner eller andet.

Det skal vi også holde øje med. Her kan vi bruge vores repræsentation i det sociale klagesystem og de dejlige nye handicapråd, som bliver lovpligtige i samtlige kommuner.