icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Synspunkt

Rejseholdet har stor succes

I 2004 blev der oprettet en landsdækkende konsulenttjeneste med eksperter i senhjerneskadede og psykisk handicappede, som har en problemskabende adfærd. Rejseholdet tilbyder hjælp og specialrådgivning til dag- og døgntilbud i tilspidsede situationer

  • Af Kirsten Brøndum formidlingskonsulent i Sekretariatet for Vidensteamet vedr. Psykisk Handicappede & Senhjerneskadede med Problemskabende Adfærd
  • 26-2005 /

Amternes Vidensteam om psykisk handicappede og senhjerneskadede med problemskabende adfærd oprettede i 2004 en landsdækkende konsulenttjeneste, som kaldes Rejseholdet. Den består af over 50 dygtige og erfarne konsulenter fra hele landet. Tjenesten yder specialiseret rådgivning til amtslige og kommunale dag- og døgntilbud for senhjerneskadede eller udviklingshæmmede. En rådgivning der matcher de behov beboeren, personalet eller/og ledelsen har.

Konsulenterne kan for eksempel udrede en person med dobbeltdiagnoser eller supervisere en personalegruppe, der føler de står på herrens mark og har brug for hjælp udefra til at finde nye veje i deres arbejde. Rejseholdet er flerfagligt og har tilknyttet pædagoger, psykiatere,  psykologer,  neuropædagoger,  erhvervspsykologer, lærere, sygeplejersker og musik- og fysioterapeuter. Konsulenterne er spredt ud over hele landet og har fra hver deres udkigspost fingrene i jorden i forhold til målgruppen.

Behov for hjælp til en kompleks målgruppe
Rejseholdet er etableret af amternes Vidensteam vedrørende Psykisk Handicappede og Senhjerneskadede  med  Problemskabende Adfærd.

Ideen om et Rejsehold havde Vidensteamet puslet med et stykke tid, fordi man ønskede at styrke amternes indsats over for de senhjerneskadede og psykisk handicappede, der er aggressive over for andre eller gør skade på sig selv. Man var opmærksom på, at arbejdet med målgruppen er så komplekst, at ingen støttemiljøer kan sidde inde med hele den nødvendige vifte af faglig viden.

Målgruppen kendes på personer, som – foruden deres psykiske handicap eller erhvervede hjerneskade – har forskellige sindslidelser eller personlighedsforstyrrelser og desuden en selvskadende eller udadreagerende adfærd. Alle disse forskellige faktorer komplicerer naturligvis den socialpædagogiske indsats, og de stiller meget store krav til personalet om viden fra flere fagområder. For eksempel må den socialpædagogiske indsats nødvendigvis suppleres af faglig viden fra andre områder som psykiatrien og neurologien. Samtidig er det psykisk hårdt for personalet at arbejde i et miljø, hvor man måske dagligt er udsat for krænkelser.

Rejseholdet på arbejde
Rejseholdstjenesten fungerer således, at de støttemiljøer, der har brug for hjælp, henvender sig til Vidensteamets sekretariat. Her får de via en samtale afklaret, hvilken form for hjælp, der er brug for i det konkrete tilfælde. Denne samtale er gratis. Herefter henviser sekretariatet til relevante konsulenter fra Rejseholdet. Rekvirenten aftaler og afregner selv honorar med den valgte rejseholdskonsulent.

Rejseholdets havde i de første 12 måneder over 70 henvendelser. Det er mere end tre gange så mange som forventet. Efterspørgslen understreger, at der er et behov rundt om i amter og kommuner for at kunne hente specialrådgivning, når medarbejderne står med en kompliceret sag.

Rejseholdet var oprindeligt tiltænkt skærmede enheder eller  andre  specialtilbud  i  amterne. Men det har vist sig, at de fleste henvendelser kommer fra støttemiljøer, der ikke er målrettet problemskabende adfærd, men som ikke desto mindre møder den blandt deres brugere eller beboere. Som en stor overraskelse kommer næsten en tredjedel af henvendelserne om hjælp da også fra kommunale tilbud.

En af grundene til, at Rejseholdet så hurtigt blev en succes, er dets konstruktion. Konsulenterne er kun løst tilknyttet Rejseholdet og har samtidig andet arbejde i det offentlige eller i privat praksis. Det gør det muligt for Rejseholdet både at trække på nogle af de dygtigste fagpersoner i landet og at have så mange forskellige faggrupper tilknyttet. Konstruktionen er fleksibel, sikrer en høj faglighed og gør det muligt at tilpasse sig de behov, der er på praksisområdet.

Den indledende og afklarende samtale mellem rekvirenten og Vidensteamets sekretariat er en anden grund til Rejseholdets succes. Via samtalen sørges der for, at rekvirenterne ikke spilder deres tid og penge, men får den rigtige hjælp. Det er ikke så nemt som det lyder. En af erfaringerne er netop, at de der ringer ikke altid ved, hvor de skal sætte ind for at løse deres problem. Kunsten er at finde frem til, hvad der er den reelle problemstilling. Det har derfor stor betydning, at den specialkonsulent, de taler med i Vidensteamets sekretariatet, kender praksisområdet godt.

Rejseholdet er på nuværende tidspunkt  en  usædvanlig  konstruktion. Den svæver hen over de mure, der praktisk og mentalt er mellem forskellige amter, mellem amter og kommuner og mellem offentlig og privat. Det er en konsulenttjeneste, der passer som hånd i handske til det nye kommunale landkort. Og det er da også et håb, at tjenesten kan hjælpe med til at sikre gode vilkår både for de psykisk handicappede og senhjerneskadede og personalet på området under de forandringer, som støttemiljøerne vil opleve de kommende år. 

Problemskabende Adfærd anvendes som fællesbetegnelse for udadreagerende (voldelig eller på anden måde aggressiv) adfærd rettet mod personer eller ting, selvskadende adfærd (inkl. akut anoreksi og bulimi) eller selvstimulerende adfærd (for eksempel hyperonani, brummeadfærd). Vidensteamet vedrørende Psykisk Handicappede og senhjerneskadede med problemskabende adfærd er et tværamtsligt netværk.
Læs mere på www.vidensteam.dk Rejseholdet tilbyder hjælp inden for fem områder:
• Undersøgelser og udredninger
• Omsætning af viden til praksis (konsultation/-supervision)
• Fagspecifik undervisning
• Behandlingstilbud
• Udvikling af organisation/medarbejder/ledelse Rejseholdet kan kontaktes ved henvendelse til Vidensteamets sekretariat på tlf. 8793 1143 eller på e-mail: pel@solund.aaa.dk