icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
AIEJI-aktiviteter

Landsdækkende - bogstaveligt talt

Når AIEJI-kongressen næste år kommer til København, skal det markeres med socialpædagogiske arrangementer over hele landet. En oplagt mulighed for at vise vores fag frem, siger næstformand Benny Andersen

I en kommune kan det være et borgermøde om udviklingshæmmedes integration i det lokale foreningsliv.

I en anden kommune kan det være et social­ pædagogisk udvekslingsbesøg med kommunens venskabsby i Letland.

I en tredje kommune præsentation af fotoud­ stillingen ‘Kommunen set fra neden’ på det lokale bibliotek.

I en fjerde et møde om etablering af et tværfag­ ligt socialpædagogisk netværk.

Og så videre.

Målet er ambitiøst: Et arrangement i alle landets 98 kommuner.

Mulighederne er mange, men det afgørende er, at historien om det socialpædagogiske arbejde når ud til så mange som muligt.

Det er tanken bag den bølge af arrangementer, som op til AIEJI­kongressen i København skal afholdes over hele landet.

– Det er simpelthen oplagt at bruge kongres­ sen og hele det arbejde, der bliver gjort i den forbindelse til at få involveret vores medlemmer over hele landet. Vi har her en fantastisk mulighed for at markere vores fag og vise både politikere og borgere, hvad vi laver, siger Benny Andersen, næstformand for Socialpædagogerne og præsi­ dent i AIEJI.

Noget for alle

For ham er det afgørende, at AIEJI­kongressen ikke bliver en københavner­begivenhed, men  netop bliver et anliggende for alle medlemmer af forbundet.

– Det er klart, at det bliver medlemmerne i hovedstadsområdet, som vi kommer til at trække på, når det gælder indkvartering af kongresdel­ tagere, der ikke har råd til hotel. Men AIEJI­kon­ gressen er hele forbundets hovedopgave i 2009, og det ville være dumt ikke at bruge den energi, der lægges i kongressen, til at fylde så meget som muligt over hele landet – i medierne og på gader og stræder. Det er sådan en anledning, vi tit sukker efter, og det giver de medlemmer, der ikke er med til selve kongressen, en mulighed for at engagere sig i fagforeningsarbejdet på en helt ny måde, siger Benny Andersen.

Han noterede med glæde, at Socialpædago­ gernes hovedbestyrelse var lige så begejstrede for tanken om at komme ud af alle kommuner, og ligesom flere HB­medlemmer tror Benny Ander­ sen også, at arbejdet med de lokale arrangementer er en måde få engageret medlemmer, som ellers ikke involverer sig i fagligt arbejde.

begejstrede kredse

To af de kredse, der allerede har blikket rettet mod arrangementerne op til AIEJI­kongressen er Sydjylland og Lillebælt.

Kredsformand Michael Madsen, Sydjyl­ land, er ikke i tvivl om, at der nok skal komme mange gode ideer fra medlemmerne og arbejdspladserne.

– I vores kreds er vi på! Det er klart, at vi skal trække på bestyrelsen, på vores lokale ledersektion og på TR’erne, men det er også oplagt at inddrage netværkene og arbejdspladserne og få dem til at spille ud, siger han.

Endnu er der ikke sat navn på aktiviteterne – det sker først efter kredsgeneralforsamlingen i efteråret, men Michael Madsen ser en lang række mulige emner for aktiviteterne:

– Det kunne for eksempel være fokus på ledelsesrollen i den nye kommunale struktur eller forholdene for det stigende antal ældre udvik­ lingshæmmede, siger han.

Også i Kreds Lillebælt er der allerede gang i overvejelserne:

– AIEJI­kongressen bliver et fikspunkt for os i 2009, og vi er allerede ved at sætte navne på nogle af deltagerne og aktivisterne, fortæller kredsfor­ mand Hanne Ellegaard.

– Vi har 12 kommuner og en region, hvor vi satser på at have aktiviteter alle steder. Det her bliver simpelthen vores synlighedskampagne i 2009, siger hun.

kommunal-kamp

En anden sidegevinst ved alle de lokale aktiviteter, der er lagt op til, er, at de sammen med kongres­ sen kan bringe den socialpædagogiske indsats og faget som sådan i fokus op til kommunalvalget i november 2009.

– At vi med en lokal indsats kan vinde opmærk­ somhed og få fokus på vores fag og arbejde alle­ rede fra foråret kan blive en kæmpe gevinst senere  i valgkampen. Så er der meget større chance for, at både politikere ved, hvem socialpædagogerne er, og at vi derfor bliver inddraget, lyttet til og kan få indflydelse på de emner, der bliver kørt valgkamp på, mener Benny Andersen.

Han peger på, at andre velfærdsområder – skoler, daginstitutioner, ældreplejen – også vil være med i kamp om den kommunale opmærksomhed, men at Socialpædagogerne med aktiviteterne op til AIEJI­kongressen kan få en flyvende start.

– Socialpædagogerne er talerør for de borgere, der ikke selv har en stemme. Vi kan ikke undgå at forholde os til de politiske vilkår, der gælder for de mennesker, vi arbejder med. Og her kan aktiviteterne op til AIEJI­kongressen være en rigtig god megafon at tale igennem. Det kan være med til at sætte os og vores fag og dermed de borgere, vi arbejder for, på dagsordenen, siger Benny Andersen.