icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
OK 08

70 procent stemte ja

Det blev et solidt ja til overenskomstforliget – nu skal det bruges til at arbejde videre mod nye mål, siger forbundsformand Kirsten Nissen

  • Af Jens Nielsen
  • 08-2008 /

Efter et turbulent forløb med politiske varmluftsballoner og intern uro i forhandlingsfællesskabet er der er kun grund til at være tilfreds med en ja-procent på knapt 70 procent.

Det siger forbundsformand Kirsten Nissen i en kommentar til resultatet af afstemningen om OK 08-resultatet.

– Det er et resultat, vi skal være glade for, for det har været et meget usædvanligt forløb. Der har været stort pres på medlemmerne – dels fordi der har været så stor politisk indblanding med det ene overbud efter det andet, dels fordi der har været problemer  i forhandlingsfællesskabet, siger hun.

– Jeg har såmænd ikke været i tvivl om, at der var opbakning fra medlemmerne, men jeg havde på den anden side heller ikke regnet med, at ja’et ville blive så stort, som vi så det hos lærerne og i HK-Kommunal, siger Kirsten Nissen.

– Men vores medlemmer har kunnet gennemskue de mange tomme løfter, der lå på et helt urealistisk højt niveau. Og de tilbagemeldinger, jeg har fået, har tydeligvis gået på, at man er glad for, at man får noget i lønningsposen her og nu, siger Kirsten Nissen med henvisning til de 5,7 procent, lønnen stiger allerede i 2008.

 

Bløde resultater

Hun føler sig også sikker på, at rigtigt mange medlemmer har kunnet se fidusen i de ‘bløde’ resultater: forbedrede barselsregler, barns 2. sygedag, aftaler om trivsels- og kompetenceudvikling, seniorordninger og bedre vilkår for TR- og SR-arbejdet.

– Alt i alt er det nogle rigtig,  rigtig gode aftaler, vi fik indgået, og det er meget glædeligt, at vi har fået den opbakning, vi har fået, konstaterer Kirsten Nissen.

Hun er selvfølgelig heller ikke utilfreds med, at stemmeprocenten denne gang var højere end sidst – den steg med cirka 5 procent til 42,5 – og der er basis for at arbejde videre og få den endnu højere.

– Den model, vi brugte denne gange med både regionale TRmøder og arbejdspladsbesøg har givet en vældig god kontakt, og jeg synes også, at den blog, Benny og jeg har skrevet på nettet, har været en god mulighed for at melde ud og få tilbagemeldinger undervejs i forløbet. Der har været en del kritiske røster og barske udmeldinger, ja, men det er jo en demokratisk organisations styrke, at man kan sige højt, hvad man mener, og det er jo i debatten, et fællesskab som vores for alvor lever, siger Kirsten Nissen.

Nye fælles mål

Og leve skal det – og styrkes frem mod næste overenskomstrunde i 2011. Her skal stemmeprocenten gerne op over de 50, hvis det står til Kirsten Nissen, og hun garanterer, at man går i gang med forberedelserne snarest muligt.

– Nu skal vi lige være helt færdige og have evalueret hele forløbet i forbundet og i KTO, og så tager vi fat igen. Ganske vist var der mange opfyldte krav på vores liste, men det var selvfølgelig ikke alt, der blev, som vi ville have det. Lønnen har fået et gevaldigt løft, men den skal endnu længere op Og der er flere områder og medlemsgrupper, hvor der fortsat er hængepartier, konstaterer Kirsten Nissen.

– Her synes jeg godt, at vi kan konkludere, at vi har arbejde forude, men også at vi har masser at bygge videre på: Når vi som forbund i en så stormfuld overenskomstsituation, som den vi lige har stået i, har kunnet have så god en debat med nuancer og klare meldinger, så står vi altså godt rustet til næste runde.



Det blev et ja

Afstemningen om det samlede overenskomstforlig 2008 sluttede den 3. april, og det endte med en stemmeprocent på 42,5 – en pæn fremgang i forhold til OK 05 på godt 5 procentpoint. I alt stemte 15.086 medlemmer.

69,2 procent stemte ja; 30,4 procent stemte nej 0,4 procent stemte blankt. Når man ser på stemmefordelingen hos mænd og kvinder er der en ret markant fordeling: hos kvinderne stemte 72,4 ja, mens det tilsvarende tal hos de mandlige medlemmer var 60,5. Socialpædagogernes medlemmer har både kommunale, regionale, selvejende og private arbejdsgivere, og her var fordelingen på ja-siden:
Kommuner: 71,0
Regioner: 63,4
Selvejende institutioner: 69,4
Private: 68,1
Blandt arbejdsløse og pensionister var japrocenten på 66,7.
Opgørelsen af stemmetallene for kredsene kan ses på side 6.

læs mere om OK 08 på www.sl.dk/ok08



 Sådan stemte de i kredsene

Kreds  Ja %  Nej %  Blanke  Samlet stemmeprocent 
 Nordjylland  66,5 33,1  0,4  40,9 
 Midt- og Vestjylland  74,1 25,5  0,4  47,8 
 Østjylland  72,5 27,2  0,3  44,2 
 Sydjylland  69,9 29,7  0,3  44,0 
 Lillebælt  68,2 31,5  0,3  45,7 
 Storstrøm  69,9 29,8  0,3  41,2 
 Midtsjælland  71,0 28,6  0,5  37,9 
 Nordsjælland  59,9 39,8 0,4  42,1
 Storkøbenhavn  68,0 31,5 0,5  38,0 
 Bornholm  68,2 31,8  0,0  45,2 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Overenskomst