icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Internationalt

Det er din globale dag i dag

2. oktober fejres den Internationale Socialpædagogdag

  • Af Jens Nielsen
  • 20-2009 /

De gør det i Rusland, og de gør det i Brasilien. De gør det i Island og de gør selvfølgelig også i AIEJI: Markerer dagen i dag, den 2. oktober, der for anden gang fejres som International Socialpædagog-dag.

I skrivende stund er langt fra alle arrangementer på plads, men alle AIEJI-medlemmer er fra bestyrelsen i organisationen blevet opfordret til at markere dagen ved for eksempel at sende Københavner-erklæringen til politikere og myndigheder.

Københavner-erklæringen var det slut-dokument, der blev vedtaget på AIEJI-kongressen i maj. Erklæringen slog fast, at socialpædagoger skal spille en rolle i kampen for retfærdighed og i indsatsen mod de konsekvenser, finanskrisen har for børn, hjemløse og andre udsatte  grupper rundt om på kloden. AEIJI selv sender erklæringen til FN’s generalsekretær, Ban Ki-Moon.

Opfordringen til at markere dagen har de noteret sig i Brasilien, hvor dagen vil blive markeret på forskellig vis, og opfordringen har de også taget til sig i Rusland, fortæller Igor Lipskij, der på kongressen i maj blev valgt til AIEJI-bestyrelsen.

Sammen med Det Russiske Universitet for Socialt Arbejde har Det russiske Fagforbund for Socialpædagoger arrangeret en rundbordsdiskussion, hvor emnet er den internationale socialpædagog-dag.

Alle regioner i Rusland er inviteret til at deltage, og forbundet sender også Københavner-erklæringen til både præsident Medvedev, premierminister Putin, landets uddannelsesminister, social- og sundhedsminister og formanden for Dumaen, det russiske parlament.

I Island er NNFS, Nordisk Forum for Socialpædagoger samlet netop i på mærkedagen, og de islandske arrangører  har også lovet en markering af dagen i forbindelse med mødet.

I Danmark er alle forbundets TR’er blevet kontaktet med en opfordring om at bruge dagen som afsæt for at være aktiv i den valgkamp op til kommunalvalget, der nu for alvor begynder at komme i gang. Samtidig er Københavner-erklæringen blevet sendt rundt i den danske oversættelse – og også den kan passende bruges i valgkampen.

Socialpædagogerne sender som forbund et brev på dagen til indenrigs- og socialminister Karen Ellemann, der også får Københavner-erklæringen som inspiration til ministeriets arbejde på det sociale område.

AIEJI-præsident og Socialpædagogernes næstformand, Benny Andersen, mener dagen er oplagt til at tænke internationalt:

-For os, der var med på AIEJI-kongressen, er det en oplagt anledning til at sende en mail eller en sms og hilsen til de kolleger fra ander lande, vi mødte der. Og det samme gælder alle andre, der har internationale kontakter gennem rejser, praktikophold eller andet fagligt arbejde. Eller saml penge ind på arbejdspladsen til et socialpædagogisk projekt et sted på kloden. Giv hinanden et klap på skulderen og mind hinanden om det internationale aspekt i det socialpædagogiske arbejde. Der er jo virkelig brug for vores indsats kloden over, siger han og opfordrer til også at huske de danske fagfæller:

-Brug dagen til også at klappe Jer selv på skulderen, vis Jeres faglige stolthed over for andre, vi socialpædagoger gør nemlig en forskel i rigtig mange menneskers liv. Det gør vi med vores socialpædagogiske kompetencer og faglighed. Og som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde til os på Aieji kongressen i maj: ‘You have the finest job in the world’ – det er da værd at fejre, siger  Benny Andersen.

Læs med om Den Internationale Socialpædagog-dag: www.aieji.net
Hent Københavner-erklæringen: www.sl.dk