icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

God international socialpædagogisk dag!

Vi har alle et ansvar for at løfte det internationale fællesskab

  • Af Kaj Skov Frederiksen
  • 20-2009 /

Den 2. oktober blev sidste år af bestyrelsen for AIEJI – den internationale forening for Socialpædagoger – udnævnt til at være en fælles, international dag for socialpædagoger. I dag er det derfor anden gang, vi har lejlighed til at markere dagen.

At markere sådan en dag giver os mulighed for at sætte fokus på vores fag og profession, at vise andre hvilken forskel socialpædagogisk arbejde gør rundt om i verden. Ikke mindst nu, hvor vi er midt i en økonomisk krise. En krise, der især rammer mange af de grupper, som socialpædagogerne tager sig af på verdensplan.

I AIEJI-regi har vi derfor også opfordret medlemmerne til at bruge dagen som anledning til at sende The Copenhagen Declaration til relevante lokale politikere og embedsfolk. Københavnerdeklarationen er det politiske papir, vi vedtog på AEIJI-kongressen i Købehavn i maj. Her i landet har vi også tænkt os at benytte os af anledningen til at sende deklarationen til de relevante politikere på vores område.

Københavnerdeklarationen tager udgangspunkt i den aktuelle politiske og økonomiske situation, verden befinder sig. Og den indeholder netop en understregning af den særlige rolle, socialpædagoger verden over har, når det handler om at bedre forholdene og gøre livet lettere at leve for udsatte grupper.

At socialpædagoger spiller en vigtig rolle i Danmark skyldes, at vores faglighed og profession er stærkt funderet nationalt set. Men det er også åbenlyst, at der er megen inspiration at hente gennem det stærke, internationale fællesskab vi har. Man skal bare læse nogle af alle de mange gode artikler fra hele verden, som Socialpædagogen bragte op til kongressen. Globale stemmer, hed serien af artikler – og de gjorde indtryk.

Men fællesskab er jo kun lige så meget værd, som de mennesker, der udgør netværket. Så vi har alle et ansvar for at løfte det internationale fællesskab. Derfor vil jeg gerne sende en opfordring til, at vi alle sammen – og hver for sig – bruger denne dag til at minde hinanden om, hvor vigtigt det er, at vi har et fællesskab, der rækker ud over landegrænser og sprog.

Send for eksempel en mail til en af de internationale kolleger, du mødte på AIEJI-kongressen. Tænk over, hvordan du og din arbejdsplads kan skabe frugtbare relationer til en arbejdsplads i et andet land. Og glem ikke, at der andre steder på kloden er folk, som kan inspirere til nye metoder og tankegange.

Jeg håber, I får en god international socialpædagog-dag – og at dagen giver genlyd rundt om i verden.