icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Prik

Barnets reform

Med barnets Reform er det er barnets tarv, det hele handler om. Skal vi ikke sammen finde nogle gode løsninger for at gøre indsatsen for barnet eller den unge endnu bedre end den er I dag?

  • Af Tove Larsen
  • 20-2009 /

Med barnets Reform er det er barnets tarv, det hele handler om. Skal vi ikke sammen finde nogle gode løsninger for at gøre indsatsen for barnet eller den unge endnu bedre end den er I dag?

Nye regler og procedurer har ofte været regeringens svar på grimme enkeltsager og sikring af borgerens retssikkerhed. Det er derfor rigtig dejligt at se, at regeringens udspil til Barnets reform på en og samme tid har fokus både på barnets tarv og regelforenkling.

Det ser ud til, at vi får en forenkling, der vil få positiv betydning for sagsbehandlernes arbejde.

De mange forslag til forenklinger vil kunne skabe mere tid til den personlige kontakt med både barnet, forældrene og barnets netværk. og nok så vigtigt, vil der også blive mere tid til samarbejdet mellem sagsbehandlere og ledere og pædagoger på anbringelsesstederne om barnet og den unges trivsel og udvikling.

Vi har i mange år efterspurgt viden om, hvad der virker i arbejdet med børnene og de unge. særligt har vi efterspurgt en viden, der kan omsættes i praksis. Derfor er det godt at se, at der med Barnets reform lægges op til øget videndeling om forskning på området, og at der i den forbindelse vil blive etableret en vidensportal. Viden på nettet er selvfølgelig ikke nok, vi hilser derfor også velkomment, at der samtidig bliver afsat ekstra midler til efteruddannelse til både sagsbehandlere og personale på anbringelsesstederne.

Med Barnets reform er barnet i centrum. Det er barnets tarv det hele handler om. regeringen foreslår i sit udspil, at børn under tre år som udgangspunkt skal anbringes i en plejefamilie. en plejefamilie er for rigtig mange børn – især de små – en god måde at skabe trygge og familiemæssige rammer med fokus på tætte relationer. Derfor skal vi hele tiden vurdere, hvordan plejefamilier kan  gøres endnu bedre – og derfor er det et godt tiltag, at der i udspillet fokuseres på plejefamiliernes ret og pligt til supervision og efteruddannelse.

Den sidste tid har desværre været præget af diskussioner om plejefamiliernes ansættelsesvilkår. Det er en skam, at fokus pludselig bliver et andet end barnets tarv. Det er ikke KL’s overbevisning, at vi kan købe de gode og kompetente plejefamilier.

Vi kan stille os selv det spørgsmål, om barnet eller den unge vil få det bedre, hvis plejefamilien bliver ansat som lønmodtager? Det vil ikke være foreneligt med plejebarnets tarv og intentionerne med familiepleje i øvrigt at plejefamilien ansættes på almindelige lønmodtagervilkår. Vil det være i orden, at plejebarnet sendes bort fra plejefamilien, fordi plejemor er blevet gravid, eller en af plejeforældrene er blevet syge? Det er i klar modsætning til at skabe nære, trygge og familiemæssige rammer for barnet. samtidig er det i modsætning til det fokus, man har med Barnets reform, nemlig det relationelle, der jo netop er årsagen til, at man ønsker plejefamilien som anbringelsesform opprioriteret.

regeringens udspil til Barnets reform handler om barnets tarv og dets rettigheder. skal vi så ikke sammen finde nogle gode løsninger for at gøre indsatsen for barnet eller den unge endnu bedre end den er i dag? i stedet for de mange diskussioner om rettigheder til alle andre end børnene, bør vi alle, både politikere, ledere og medarbejdere have fokus på, hvordan vi i højere grad kan sikre disse born og unge samme muligheder for personlig udfoldelse, udvikling og sundhed som deres jævnaldrende.

 

  • Hvordan kan du være med til sikre sammenhæng for barnet og den unge i forhold til skole, fritid og familie?
  • Hvordan kan du i højere grad bruge den forskning, der findes på området og omsætte det i dit daglige arbejde?
  • Hvordan kan du være med til at sikre, at der i højere grad bliver fulgt op på barnet/ den unges trivsel og udvikling – og sikre, at indsatsen løbende justeres i forhold til barnet/den unges behov?