icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Hovedbestyrelsen

Styrket indsats på det private område

Nyt projekt skal stille skarpt på det private område – både for at øge organiseringen og for at styrke den socialfaglige indsats og formulere en klar politik på området

  • Af Jens Nielsen
  • 08-2010 /

For nylig blev Socialpædagogerne i Ugebrevet A4 fremhævet som et af de meget få LO-forbund, der kan notere medlemsfremgang. Set i det lys kunne man sige, at det er glædeligt, at der faktisk er potentiale for endnu flere medlemmer. Men ud fra et fagpolitisk synspunkt er det selvfølgelig forstemmende, når der er så lav en organisering på et område, som det er tilfældet på det private område inden for det socialpædagogiske felt.

Det vil Socialpædagogerne nu gøre endnu et forsøg på at ændre, og Hovedbestyrelsen gav på sit møde den 17. marts grønt lys for et projekt, der over de næste to år skal sætte fokus på det private område.

Det handler selvfølgelig om at øge organiseringen – at få tegnet flere overenskomster og få flere medlemmer og bedre og ordnede arbejdsforhold. Målet er ganske ambitiøst at have en 50 procents dækning af området i 2012 mod de nuværende estimerede cirka 20 procent.

Men det handler også om at se på sammenhængene:

– Der er behov for en helhedsindsats: Det handler om, at vi skal favne både det pædagog-faglige, det fagpolitiske og det socialpolitiske i forhold til kommunerne, siger forbundsnæstformand Benny Andersen, der understreger, at  der ikke bliver tale om at slække på ansættelsesforholdene for at få overenskomster i hus. Der er andre håndtag at dreje på, siger han.

Konkret skal projektet udføres af fire projektansatte, der over de to år skal afdække området og opsøge tilbuddene.

De fire skal sammen med en repræsentant for hver kreds udgøre en projektstyregruppe, som varetager og har ansvaret for projektets gennemførelse – og dermed sikre bedre forhold ikke bare for nye, men også for nuværende medlemmer af forbundet.

– Vi har en række medlemmer, som vi ikke kan tilbyde det rigtige, fordi de ikke er dækket af en overenskomst. Det går altså ikke. Vi skal have forvandlet det her område fra at være et ikke overenskomstdækket område til at være et overenskomstdækket område, siger forbundsformand Kirsten Nissen.

Og hun understreger, at det også handler om ansvarlighed i forhold til de børn og unge, der er anbragt på private opholdssteder:

– Vi har måske 2.000-3.000 børn, der er anbragt på de her steder – vi har en faglig forpligtelse til at gøre noget.

Hovedbestyrelsen diskuterede. om timingen og størrelsen af den nye indsats er rigtig, men der var fuld opbakning til, at der er behov for en indsats. Det ambitiøse mål med en 50 procents dækning blev også diskuteret, og flere pegede på, at alene en øget dialog og et detaljeret kendskab til området ville være rigtig værdifuldt.

På næste møde i juni nedsætter Hovedbestyrelsen den politiske styregruppe og kredsene udpeger deres deltagere, og efter sommerferien ansættes de fire projektmedarbejdere.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse