icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

En klar melding kræver et klart svar

Kun 2,5 procent af befolkningen bakker op om nedskæringer i den kommunale service som vejen ud af den økonomiske krise. Vi har altså befolkningen med os!

  • Af Kaj Skov Frederiksen, forbundskasserer
  • 10-2010 /

Så er der meldt klart ud: Regeringen vil over de næste tre år bombe den offentlige sektor tilbage til fattigfirserne. KL vurderer, at regeringens sparekrav betyder, at vi i 2013 står tilbage med op til 16.000 færre kolleger på de kommunale arbejdspladser.

Regeringen begyndte med at annoncere nulvækst i de ‘kommende par år’. Men i sidste uge faldt masken helt: Kommunerne skal reelt spare 13,5 milliarder kroner over de næste tre år.

Regeringens egne regnedrenge i Finansministeriet har beregnet, at blot for at følge med den ændrede alderssammensætning i befolkningen, skal der postes 4,5 milliarder kroner ind i den kommunale service til næste år. Og det er vel at mærke efter, at et faldende børnetal er trukket fra. Så al snakken om nulvækst er rent fup – der bliver tale om massive nedskæringer. Som faglig organisation tager vi skarpt afstand fra en politik, som betyder afskedigelser og forringelser af vores velfærd.

Socialpædagogernes forretningsudvalg har besluttet, at forbundet skal gå aktivt ind i et tværfagligt initiativ, der mobiliserer imod regeringens besparelser. For Socialpædagogerne har det været afgørende at signalere, at det ikke alene handler om forholdene for de offentligt ansatte. Forringelserne rammer alle samfundsgrupper –  også de privatansatte. Besparelserne er både et angreb på velfærden, på brugerne af den offentlige sektor og på de offentligt ansattes arbejdsmiljø. Vi har samtidig lagt vægt på, at mobiliseringen er aktuel og fokuserer på at lægge størst muligt pres på forhandlingerne om den kommunale økonomi for 2011.

Vi er som socialpædagoger særligt udsatte, når spareknivene slibes ude i kommunerne. Det skyldes, at kommunalbestyrelserne har været vidne til stigende udgifter på vores arbejdsområder i de seneste år. Det vil mange lokale politikere gerne stoppe – også selvom det går ud over vores stadigt flere og stadigt mere sårbare brugere. Forretningsudvalget har derfor også nedsat en ‘taskforce’ i forbundshuset, der nøje skal følge udviklingen i kommunerne.

Torsdag den 20. maj står ti faglige organisationer bag et stormøde for tillidsrepræsentanterne om nedskæringer i den offentlige sektor. Det sker i Messecenter Fredericia. De ti fagforbund, der tilsammen repræsenterer mere end en halv million medarbejdere i den offentlige sektor, vil på stormødet diskutere konsekvenserne af de kommende års besparelser på den offentlige velfærd.

En nylig meningsmåling fra Catinét viste, at kun 2,5 procent af befolkningen bakker op om nedskæringer i den kommunale service som vejen ud af den økonomiske krise. Vi har befolkningen med os! Regeringen har meldt klart ud. Nu skal vi give et klart svar.