icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ligeløn

Kvindernes sidste arbejdsdag

Når nu kvinder får 18 procent mindre i løn end mænd, er det vel også rimeligt, at kvinder arbejder 18 procent mindre, så… Hold fri resten af året. Sådan lyder argumentationen i ny ligelønskampagne

  • Af Maria Rørbæk
  • 22-2010 /

Mandag den 1. november pakker Danmarks kvinder kitler, computere og  andet arbejdsudstyr sammen  for at gå hjem og holde fri. Eller rettere: Sådan burde det være. Sådan lyder budskabet i en ny ligelønskampagne, som fire fagforbund står sammen om, nemlig Socialpædagogogerne, FOA, HK og 3F.

Argumentationen lyder, at når kvinder gennemsnitligt får 18 procent mindre i løn end mænd, så burde de også arbejde 18 procent mindre – og altså gå på forlænget juleferie i begyndelsen af november.

Kampagnen består af tre elementer: Avisannoncer, en hjemmeside og en Facebookgruppe. Avisannoncerne viser en kvindesilhuet i en jobfunktion – kvinden er ‘klippet ud’ af  billedet, fordi hun er gået hjem fra arbejde. De bliver bragt i alle danske dagblade den 1. november. På hjemmesiden www. kvindernessidstearbejdsdag.dk er der mulighed for at læse mere om baggrunden for kampagnen, og via Facebook er der også mulighed for at deltage mere aktivt.

Socialpædagogernes formand, Kirsten Nissen, ser kampagnen som en måde at fastholde opmærksomheden på dén uligeløn, der i foråret blev dokumenteret af Lønkommissionen (kommissionen var nedsat af regeringen og bestod blandt andet af repræsentanter for såvel arbejdsgivere som lønmodtagere).

– 37 år efter vedtagelsen af Ligelønsloven var der stadig et løngab på 17,7 procent, så der er god grund til at holde fokus på problemet, siger Kirsten Nissen.

Lønkommissionen konkluderede, at problemet er størst for kvinder med en mellemlang videregående uddannelse. Således tjener en diplomingeniør 49 procent mere end en socialpædagog. Og mens 74 procent af ingeniørerne er mænd, er 76 procent af socialpædagogerne kvinder.

– Arbejdet med teknik værdsættes højere end arbejdet med mennesker, siger Kirsten Nissen. 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Ligestilling, Forbund og a-kasse