icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Pensionskassen

Delegerede glade for mikrolån

Etiske investeringer har til stadighed de delegeredes opmærksomhed på pensionskassens generalforsamlinger. I år fik investeringer i mikrolån til fattige familier i udviklingslande ros på generalforsamlingen i Pensionskassen for Socialrådgivere og Socialpædagoger

  • Af Kurt Ladefoged
  • 10-2010 /

Pensionskassen har netop etableret en fond sammen de øvrige PKA-pensionskasser og Industrialiseringsfonden for Udviklingslande (IFU). Fonden skal yde mikrolån til fattige i udviklingslande, og fondens størrelse forventes at blive på 400-500 millioner kroner.

Det oplyste formanden, regionsrådsformand Bent Hansen, da han aflagde bestyrelsens beretning på generalforsamlingen i Pensionskassen for Socialrådgivere og Socialpædagoger den 29. april.

– Mikrolån eller mikrofinansiering er små lån ydet til mindre erhvervsdrivende i udviklingslande, som ikke har mulighed for at låne penge i en bank eller finansieringsinstitut, som vi kender til det fra Danmark, forklarede Bent Hansen.

Låntagerne er typisk selvstændige – overvejende kvinder – med aktiviteter inden for blandt andet landbrug, butiksdrift, fødevareproduktion, handel og service.

Bent Hansen sagde videre, at adgang til finansiering er en af de helt store udfordringer i udviklingslandene.

– Manglende finansieringsmuligheder er en af de største barrierer for erhvervslivet og derfor en af de væsentligste årsager til, at vækstpotentialet i mange udviklingslande ikke er blevet fuldt udnyttet.

Pensionskassen vil investere i mikrolån i Afrika, Mellem- og Sydamerika samt i Asien via såkaldte mikrofinansieringsinstitutter, der står for de konkrete udlån. I første runde er det Kenya og Indien, der kommer i fokus. Afkastet fra investeringen kommer fra låntagernes tilbagebetalinger af lånene og deres forrentning.

Kommer kvinder og børn til gode

Bent Hansen fortalte, at direktørerne Peter Damgaard Jensen og Michael Nellemann fra PKA var på rejse i Afrika og Indien i januar for at se, hvordan mikrofinansiering virker i praksis.

– Jeg ved, at de var meget imponerede over, hvor stor betydning et forholdsvist lille lån kan have på mange menneskers – ofte specielt kvindernes og deres familiers – tilværelse. 

– Pensionskassen går ind i denne type af investeringer for at få et godt afkast til jeres og medlemmernes pensioner. Men hvis vi samtidig kan give fattige mennesker mulighed for at få gang i en forretning og forbedre deres levevilkår med disse lån, vil det være meget tilfredsstillende, konstaterede Bent Hansen.

Flere af de delegerede var da også på talerstolen og roste bestyrelsens initiativ med mikrolånene.

Bent Hansen gav i sin beretning også en længere redegørelse for etikken i en række af de øvrige investeringer, pensionskassen foretager med medlem mernes pensionsopsparing. De virksomheder, pensionskassen investerer i skal efterleve UN Global Compacts principper, der handler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og korruption.

Men vi har også to restriktioner: Vi investerer ikke i våben, og vi investerer ikke i tobaksproduktion, fastslog Bent Hansen.

Flot økonomisk resultat

Som vi tidligere har nævnt her i bladet kom pensionskassen ud af 2009 med et flot resultat efter at krisen i 2008 havde trykket store dele af den finansielle sektor. Men sådan en krise er pensionskassen gearet til at kunne modstå, forklarede Bent Hansen.

– Jeg understregede sidste år, at pensionskassens risikostyring og langsigtede investeringsstrategi ville bære frugt. Og det arbejde er da også i høj grad blevet belønnet. Pensionskassens investeringsresultat for 2009 endte med et plus på over 1,7 milliarder kroner. Det svarer til et investeringsafkast på 11,4 procent før skat.

– Det er et flot resultat, der styrker pensionskassen yderligere, så vi kan altså godt finde forårssmilene frem igen, konstaterede Bent Hansen.

Generalforsamlingen blev hans sidste efter otte år som formand for socialrådgivernes og socialpædagogernes pensionskasse. Han skal fremover være formand for sygeplejerskernes pensionskasse.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Pension, Forbund og a-kasse