icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
PFF-overenskomst

‘Vi vil ha’ løn som kvalificeret’

f:nyt - Klare aftaler om at kompetenceudvikling og anciennitet skal give ekstra i løn – sådan lyder et centralt ønske fra pædagogerne på det dagbehandlende område

  • Af Jens Nielsen
  • 18-2010 /

Det er fint med en høj grundløn og muligheden for fleksibel planlægning af arbejdet. Men der skal laves faste aftaler, der sikrer flere kroner i lønningsposen, når man efteruddanner sig og har opbygget en vis anciennitet.

Det var hovedbudskabet, da 30 tillidsrepræsentanter for pædagogerne under PFF-overenskomsten 20. august mødtes med politikere fra Socialpædagogerne og BUPL, der sammen har indgået overenskomsten. Pædagogerne på området arbejder for eksempel med forebyggelse inden for SSP og familiebehandling.

På mødet redegjorde BUPL-formand Henning Pedersen først for de særlige omstændigheder, der gør sig gældende i forhold til OK11: Minusset i forhold til reguleringsordningen og den svage lønudvikling på det private område – alt i alt en situation, der ikke efterlader meget til løn og pension og de andre ‘hårde’ OK-områder.

Socialpædagogernes næstformand, Benny Andersen, tog derefter afsæt i de ‘bløde’ aftaleområder som kompetenceudvikling og udviklingsplaner.

Når det gælder de sidste, så er der tilsyneladende mange medlemmer også inden for dette område, der ikke kender aftalen om obligatoriske udviklingsplaner fra OK08, og at ikke særligt mange har fået udarbejdet sådan en

Men, viste det sig i debatten, der er en tæt sammenhæng mellem det ‘hårde’ og det ‘bløde’ i de ønsker, de dagbehandlende pædagoger har til OK11. 

PPF-overenskomsten adskiller sig fra de store aftaler i de to forbund ved, at der én grund løn, der er relativt høj, og at der skal indgås lokale aftaler om arbejdstid.

Men til gengæld er der ingen central aftale om honorering af efter- og videreuddannelse og anciennitet, og de tilstedeværende TR’er kunne fortælle, at de bruger rigtigt mange kræfter på at forhandle aftaler på de to områder hjem helt lokalt.

I diskussionen blev det helt klart, at der er nogle pædagoger på området, der mener, at de ville have haft en højere løn, hvis de var blevet på en af de store overenskomster under enten BUPL eller Socialpædagogerne. Trods den højere grundløn er der en oplevelse af, at pædagogerne på dag- og døgnområdet lønmæssigt kan løbe fra PFF-pædagogerne på baggrund af erfaringer og kvalifikationer.

Pædagogerne på området har ellers i høj grad efteruddannelse – også af de selvfinansierede slags – og anciennitet, og ikke mindst derfor ville TR’erne have centrale aftaler på området.

Når det gælder arbejdstiden, fortalte TR’erne, at flere og flere  kommuner tager døgnopgaver hjem, og at de beder medlemmerne på PFF-overenskomsten om at være til rådighed uden for normal arbejdstid. Arbejdstiden bliver mere og mere flydende, og der er stigende problemer med at få lavet aftaler for det, der under det øvrige socialpædagogiske område kendes som rådighedsvagter. Her skal der være fokus ved OK-forhandlingerne, lød ønsket fra TR’erne på mødet. Og der har Socialpædagogernes næstformand noteret sig:

– Området vil have nogle håndfaste aftaler omkring løn og ikke mindst arbejdstid. Der er mange, der er bekymrede for at blive misbrugt, sådan forstået, at kommunerne bruger dem erstatning for et døgntilbud. Men de er på den anden side glade for den fleksibilitet, der er nu, og vores opgave som forhandlere bliver så at holde balancen og bevare fleksibiliteten samtidig med, at vi skaber nogle synlige rammer for, hvordan de skal agere i forskellige situationer, og hvordan de kan opnå de bedste resultater, siger Benny Andersen. 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomst