icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Tilbage på sporet

Vi har masser af temaer, vi gerne vil have på bordet. Vi har masser af input til vejen frem. Og vi har en god fornemmelse af, at vi vil blive lyttet til!

  • Af Kaj Skov Frederiksen, forbundskasserer
  • 22-2011 /

Der er meget at glædes over med den nye regering ved roret. Også når man ser på dens udspil på arbejdsmarkedsområdet. Vi er ikke mindst glade for, at vi nu kan forvente en helt ny form for inddragelse. Der vil ikke længere være tale om at gennemføre reformer hen over hovedet på os. Vi vil blive inddraget og lyttet til.

Men det betyder jo ikke, at vi bare skal læne os tilbage og ikke længere deltage i udviklingen. Vi har fortsat tænkt os at sætte vores præg på den arbejdsmarkedspolitiske dagsorden. Vi ser fx gerne, at der fremover sker ændringer, der styrker dimensionen af tryghed i vores dagpengesystem. Det har vi nogle ret konkrete bud på, hvordan det kan skrues sammen, men overordnet kan man sige, at vi gerne ser, at vores medlemmer sikres de bedst tænkelige vilkår. Ikke mindst nu, hvor jobsikkerheden er lav.

En konsekvens af valget blev, at efterlønsreformen blev fastholdt. Det rejser et stort behov for indførelse af andre ordninger, der kan sikre medarbejdere, der har været længe på arbejdsmarkedet, en fortjent mulighed for at træde tilbage, mens de stadig har kræfter til at leve et liv uden for arbejdsmarkedet.

En anden væsentlig del af vores arbejdsmarkedspolitiske dagsorden er vores ønsker om et generelt kompetenceløft på de danske arbejdspladser. Vi ser det som en del af en større plan om at skabe flere og bedre arbejdspladser. Vi ser fx gode muligheder i jobrotation, hvor ledige kan tage over og afløse, når medarbejdere har fri fra arbejde til at efteruddanne sig. På den måde får både de ansatte og de ledige en mulighed for at skærpe og holde deres kompetencer ved lige.

Vi har også tænkt os at sætte en stærk seniorpolitik på dagsordenen. Vi tror på, at vi skal forpligte de private og offentlige arbejdsgivere til at indføre og bruge seniorpolitik, som kan gøre det bedre og mere realistisk for flere seniorer at være på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen.

Et andet væsentligt tema, vi gerne vil sætte på den arbejdsmarkedspolitiske dagsorden, er at få set på de barrierer, der er i den nuværende ordning, og som betyder, at ledige højst må tage deltids- og vikararbejde i 30 uger. Vi skal have nedbrudt de forhindringer. Både fordi det vil øge fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, og fordi det for de ledige kan være en god måde at finde vej tilbage til arbejdsmarkedet på.

Så kort sagt: Vi har masser af temaer, vi gerne vil have på bordet. Vi har masser af input til vejen frem. Og vi har en god fornemmelse af, at vi vil blive lyttet til!