icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Seniordiskrimination

Socialpædagoger snydes for godtgørelse

f:nyt - EU-domstolen har slået fast, at alder ikke er noget gyldig grund til at nægte offentligt ansatte fratrædelsesgodtgørelse. Derfor vil Socialpædagogerne nu rejse en række sager for medlemmer, der er blevet tvunget på pension i stedet for at få fratrædelsesgodtgørelse

  • Af Kurt Ladefoged
  • 13-2011 /

Når en lønmodtager bliver opsagt fra sit arbejde har vedkommende efter funktionærloven ret til en fratrædelsesgodtgørelse. Men det har hidtil ikke været tilfældet for lønmodtagere i nærheden af pensionsalderen. De kan bare gå på pension, har praksis hidtil været.

Men det er faktisk aldersdiskriminerende, siger EU-dom-stolen efter en dom i en konkret sag. Og det er en dom, som Socialpædagogerne har tænkt sig at følge op på.

– Det åbner mulighed for en del af vores opsagte ældre medlemmer, og det har vi tænkt os at følge helt til dørs, siger forbundsformand Benny Andersen.

I den konkrete sag blev en lønmodtager af Region Syddan-mark opsagt efter 18 års ansættelse, og da han ansøgte om fratrædelsesgodtgørelse, som  han har ret til ifølge funktionærloven, blev kravet afvist med begrundelsen, at han kunne gå på alderspension.

Men nu har EU-domstolen altså afsagt dom i sagen og erklærer, at der er tale om aldersdiskrimination, når man på den måde afskærer medarbejdere fra at få udbetalt fratrædelsesgodtgørelse med den begrundelse, at de kan gå på alderspension.

Socialpædagogerne rejser ere sager

Socialpædagogerne har noteret sig dommen og er netop nu ved at undersøge, hvor mange medlemmer, EU’s dom kan få betydning for.

– Vi har aktuelt udtaget stævning i fem sager, som helt klokkeklart ligger inden for EU’s dom. Og der vil følge flere. Vi har holdt fællesmøde med KL i sagerne, men har desværre ikke resulteret i, at vores medlemmer fik deres godtgørelse, siger Benny Andersen.

Han tilføjer, at det handler om medlemmer, som er fratrådt inden for de seneste fem år som følge af en opsigelse, har været ansat mere end 12 år og som ikke har valgt at gå på pension i umiddelbar forlængelse af opsigelsen.

– Jeg har da en klar forventning om, at EU’s dom vil bane vejen for, at vi skal hente penge hjem til de medlemmer, siger Benny Andersen.

Ud over de aktuelle fem sager, forventer Socialpædagogerne at rejse cirka 50 sager som følge af EU-dommen.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse