icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Tryghedspuljen

En håndsrækning i en svær tid

f:nyt - OAO fik ved dette års overenskomstforhandlinger afsat 80 millioner kroner i en pulje, der skal bruges til efteruddannelse og andre tilbud, der kan hjælpe afskedigede medlemmer videre. Socialpædagoger, der er blevet afskediget som følge af besparelser og lignende, kan søge om penge fra puljen

  • Af Silla Bakalus, OAO og Kurt Ladefoged
  • 13-2011 /

Her fra 1. juni kan medlemmer af Socialpædagogerne, der bliver afskediget i kommunerne som følge af besparelser eller nedskæringer, søge om op til 10.000 kroner fra Tryghedspuljen. Penge, der kan bruges til at efteruddanne sig og dermed øge chancerne for at få et nyt job.

Tryghed og sikkerhed er ellers, hvad man i mange år har forbundet med ansættelse på kommunale arbejdspladser. Men flere år med dårlig økonomi i kommunerne og dertilhørende besparelser og afskedigelsesrunder har gjort mange kommunale medarbejdere utrygge.

Derfor var mere tryghed og sikkerhed et af de større krav ved dette års overenskomstforhandlinger. Det førte blandt andet til en aftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) om, at kommunerne fra 2011 til 2013 afsætter 80 millioner kroner i den såkaldte Tryghedspulje.

– Vi havde en lang række tryghedskrav ved OK-forhandlingerne, som vi ikke nåede nogle  vegne med. Men så opstod der denne mulighed. Vi står overfor nogle besparelser i de kommunale budgetter, hvor der vil blive afskediget medarbejdere. Det kan vi ikke lave om på, så derfor vil vi hjælpe dem, der bliver afskediget, med at komme videre. Det er tryghed i en anden forstand, forklarer Steen V. Kristensen, der er forhandlingsleder i en af OAO’s organisationer, og som var med til at forhandle Tryghedspuljen på plads.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen, der også var med til at forhandle aftalen hjem, er meget opsat på, at pengene skal ud og arbejde til gavn for medlemmerne:

– Tryghedspuljen vil gælde for LO-organisationerne, og giver det enkelte opsagte LO-medlem mulighed for at søge penge til blandt andet kompetenceudvikling og efteruddannelse. Det er en god mulighed midt i en tid, hvor vi desværre også ser stigende ledighed blandt socialpædagoger, siger Benny Andersen.

10.000 kroner per medlem

Pengene fra Tryghedspuljen har kunnet søges fra 1. juni, og der kan ansøges frem til 31. marts 2013 – også selvom opsigelsesvarslet først udløber senere. Alle ansatte på en overenskomst under OAO – i alt 330.000 medarbejdere – er dækket af puljen. Det er dog kun medarbejdere, der bliver afskediget som følge af besparelser i kommunen, som kan søge om penge fra puljen. Besparelser kan blandt andet være organisationsændringer, lukninger af institutioner og kapacitetsmæssige ændringer.

Hver medarbejder kan søge om op til 10.000 kroner til efteruddannelse, kompetenceudvikling eller sparring. Aktiviteten må ikke være udbudt af kommunen, men skal foregå  andetsteds som for eksempel på et AMU-center, på en professionshøjskole eller hos en privat udbyder.

– Det her skal være noget mere, end det kommunerne tilbyder i forvejen. Det skal være et ekstra tilbud. Så hvis man nor-malt i kommunen har givet alle et bestemt tilbud, så skal dette ikke gå ind og erstatte noget, forklarer Steen V. Kristensen og tilføjer, at medarbejderne får almindelig løn under forløbet.

Hverken KL eller OAO anbefaler nogle særlige aktiviteter for medarbejderne.

Det er den opsagte medarbejder, der vælger aktiviteten, og medarbejderen, TR og lederen, der i fællesskab træffer beslutning om at søge midler fra Tryghedspuljen. På de enkelte  organisationers hjemmesider, blandt andet på www.oao.dk, kan man finde gode ideer til aktiviteter og uddannelse.

– Jeg har absolut en forventning om, at folk gør brug af det her tilbud, for det er meget vigtigt at forbedre sine muligheder på arbejdsmarkedet. Der er ledighed, og der er kamp om jobbene, og derfor er det godt at opkvalificere sig. Og man kan faktisk få rigtig meget for 10.000 kroner. Vi ved, at ledighed er en meget belastende ting – både for én selv og for familien. Så på den måde vil det være en lille håndsrækning i en svær tid, siger Steen V. Kristensen.


Få mere information på www.tryghedspuljen.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomst