icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

Løntilskud – godt eller skidt?

‘Det har længe undret mig, at fastansatte og faglige organisationer som Socialpædagogerne accepterer ‘ansættelse’ i løntilskud. Ta’ dog og vågn op’, lyder et af flere kritiske indlæg i Socialpædagogens Facebookgruppe. Forbundet fastholder, at løntilskud kan være et gode

  • Af Maria Rørbæk
  • 03-2012 /

He, he, det skulle hedde: Værsgo, vi sender slave gratis! Sådan lyder en af de utilfredse kommentarer til Socialpædagogernes nye kampagne ‘Giv plads til en ledig kollega’. Efter at kampagnen blev beskrevet i sidste nummer af Socialpædagogen, er debatten nemlig blusset op i bladets Facebook-gruppe.

– Tror ikke mine egne øjne. Naivt at sætte løntilskud så rosenrødt op, som a-kassen gør her, skriver den mest aktive af debattørerne, Lene Nielsen.

Selv om intentionen med kampagnen er at hjælpe ledige medlemmer og undgå, at løntilskud og virksomhedspraktik misbruges til at tage fastansattes job, opleves det bestemt ikke sådan af deltagerne i Facebookdebatten.

Mimi Trædmark skriver eksempelvis:

– Jeg bliver stødt over overskriften: ‘Giv plads til en ledig kollega’. Jeg giver meget gerne plads, men jeg kan altså ikke begribe, hvad uddannede pædagoger gør i løntilskud – på fuld tid og med de slappe rammer for, hvad de har ret til at lære og prøve.

Hillay E Orya, der sammenligner med slaver, uddyber:

– Hvis det handler om at give nogen en chance, så skal de da ikke udnyttes og arbejde 37 timer om ugen, når de kun får dagpenge, der svarer til cirka 8.000 kroner efter skat.

De kræver oven i købet også, at man skal sende ansøgninger og komme til møder, så der kræves meget.

Dilemma

Det store dilemma ved løntilskudsordningen er, at den på den ene side kan være en chance for ledige, der kan få foden ind på arbejdsmarkedet. Det giver Hillay E Orya selv et eksempel på, idet hun fortæller, at hun er stolt over, at hun efter seks måneder i løntilskud nu er blevet fastansat i et ‘dejligt og spændende’ job med uledsagede flygtningebørn.

På den anden side kan løntilskudsordningen også opfattes som et urimelig. Hillay E Orya skriver:

– Løntilskudsjob = udnyttelse og meget billig arbejdskraft. Især nu, hvor der er krise og mange arbejdsløse. Arbejdsgivere kan altid få en stakkel på løntilskudsjob. Så når én stakkel ryger ud, kommer der en anden. Som nyuddannet bliver man nærmest tvunget til at sige ja til løntilskudsjob, når man har været på dagpenge i et stykke tid. Man har næsten intet valg, når det kommer til stykket, for hver gang man sender ansøgninger, får man afslag. Grund: Mangel på erfaring og kvalifikationer. Så tænker den nyuddannede: Okay, hvordan skal jeg få erfaring, når jeg ikke får et arbejde? Efter mange afslag er man så nødt til at vælge den sidste vej, som er gratis fuldtidsarbejde hos vores ven: Løntilskudsjob.

Medarbejderne skal være vagthunde


Medarbejderne skal være med til at sikre, at løntilskudsordningen ikke bliver misbrugt, så de ledige blot i en periode skal udfylde de huller, der opstår efter en afskedigelsesrunde.

Det fastslår Socialpædagogerne på hjemmesidens tema om løntilskud, hvor det også fremgår, at en række krav skal være opfyldt.

 

Kompetenceudvikling

I artiklen ‘Giv plads til en ledig kollega’ (Socialpædagogen nummer 2/2012) var en af pointerne da også, at løntilskud kan være vejen til erfaringer og kompetenceudvikling. Som argument for at bruge løntilskudsordningen, sagde formanden for Socialpædagogernes A-kasse, Kaj Skov Frederiksen:

– Vi har flere og flere ledige medlemmer, og de har behov for at vedligeholde deres faglige kompetencer.

Men det køber Lars Knude ikke. Han skriver:

– Aktivering giver ikke job. Det er bare en mulighed for at udnytte en meget billig arbejdskraft i et halvt år, hvorefter vedkommende ryger ud af vagten og en ny begynder…

Det har længe undret mig, at fastansatte medarbejdere og faglige organisationer som fx Socialpædagogerne og BUPL accepterer ‘ansættelse’ af personer i løntilskudsjob m.m. Der fyres med den ene hånd, og efterfølgende accepteres det at disse personer ansættes. Det er da helt skævt. Ta’ dog og vågn op.

Forhandlinger i foråret

Men Socialpædagogerne er vågne, mener formanden Benny Andersen. Han fastholder, at løntilskud kan være til den enkelte lediges fordel, fordi det er en mulighed for at få praksiserfaring – men løntilskud duer kun, hvis spillereglerne overholdes. Som det også fremgik af artiklen ‘Giv plads til en ledig kollega’ kræver det, at der er tale om merbeskæftigelse i forhold til arbejdspladsens normale beskæftigelse. Eksempelvis skal arbejdsplanen kunne hænge sammen uafhængigt af den ansatte i løntilskudsjob.

Benny Andersen understreger også, at han arbejder for at forbedre ordningen. Således mener han, at der bør betales en overenskomstmæssig løn, når man er ansat i løntilskud i det offentlige – ligesom der i dag gøres i det private.

I Facebook-debatten skriver han:

– Aktuelt satser vi på at forbedre mulighederne og lønforholdene ved at gøre vores indflydelse gældende i de forhandlinger, der skal være mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter her i foråret. Vi regner med, at både løntilskudsordningen og uddannelsesmulighederne er på dagsordenen. 


Læs og deltag i debatten via www.sl.dk/facebook

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse