icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Læserbrev

Det, a-kassen ikke fortæller dig, når du rejser udenlands!

  • Af Lise Andersen
  • 18-2013 /

Efter endt uddannelse rejste jeg til Norge for at arbejde. Det var super smart, fordi jeg kunne få mine dagpenge med i tre måneder og få relevant erhvervserfaring til cv’et. Troede jeg!

Umiddelbart efter ankomst til Norge skulle NAV (Norges svar på et jobcenter) udfylde og stemple diverse papirer, for at jeg kunne få dagpenge samt dokumentere, at jeg nu søgte job i Norge. Denne proces tog ca. tre måneder, hvor jeg vel og mærke ingen dagpenge fik. Disse kom dog med tilbagevirkende kraft efter de tre måneder.

Da jeg fik job i Norge, skulle jeg meldes ud af Socialpædagogernes a-kasse, da man kun må være forsikret ét sted. Dette kom til at få betydning for min dagpengesats, da jeg vendte hjem til Danmark igen, samt min ledighedsperiode – også selvom jeg har været omfattet af de påkrævede instanser i Norge.

Mit ophold i Norge har betydet, at selvom jeg har haft to job og arbejdet gennem jul og sommerferie, er jeg kun berettiget til mindste dagpengesats. Min indtægt i udlandet tæller ikke, da jeg har været meldt ud af min danske a-kasse (selvom jeg bad om at blive stående som medlem i udlandet, blev jeg pålagt at melde mig ud). Derfor bliver min sats beregnet ud fra, hvad jeg fik før jeg rejste til Norge, altså dimittendsats. Af en hel dagpengeperiode havde jeg brugt seks uger, inden jeg rejste til Norge. De er nu fratrukket fra de 104 uger, man normalt har ret til. Man optjener altså heller ikke en ny dagpengeperiode, når man arbejder i udlandet.

Når man vender hjem, skal man indhente en såkaldt PD-U1-attest fra NAV, som bekræfter, at man har arbejdet i Norge. Denne er man selv ansvarlig for at indhente, og det er der heller ikke nogen fra a-kassen, der er glade for at informere om. Hvis ikke a-kassen har PD-U1-attest, kan der ikke udbetales dagpenge. Og som nævnt tidligere, arbejder hverken Socialpædagogerne eller NAV særligt hurtigt, så jeg fik endnu en gang lov at vente på mine dagpenge.

Derfor skal du overveje disse ting inden du rejser:

  • Hav en god kapital med hjemmefra, da dagpengene lader vente på sig.
  • Du optjener ikke ny dagpengeperiode i udlandet. Du har derfor det til gode, som du ikke brugte i forrige periode.
  • Du kan ikke optjene højere dagpengesats end før du rejste – uanset hvor meget du har arbejdet.
  • På baggrund af ovenstående: Sørg for at være sikret job i Danmark, når du vender hjem igen.

 


Kære Lise Andersen

Af Mikael Gotlieb Hansen, forsikringsfaglig konsulent i a-kassen

Det er rigtigt ærgerligt at læse, at du har været udsat for forviklinger i forbindelse med din arbejdssøgning i Norge med danske dagpenge. Vores erfaring baseret på de ledige medlemmer af Socialpædagogernes A-kasse, der hvert år rejser til Norge for at søge arbejde, er normalt meget positive.

Da du var i Norge for ca. halvandet år siden, var det dog alt andet lige, mere besværligt at få udbetalt sine danske dagpenge end tilfældet er i dag. Dengang var det nemlig de norske myndigheder, som stod for at udbetale dagpengene. Ikke Socialpædagogernes A-kasse.

I dag er det os (de danske a-kasser), der står for udbetalingen til medlemmets NemKonto. Det eneste, man som ledigt medlem skal sørge for, er at blive tilmeldt arbejdsformidlingen i det andet EØS-land umiddelbart efter man er ankommet – og så huske at sende sine dagpengekort en gang om måneden.

Hvis man er heldig at få arbejde i det andet EØS-land, og man i den forbindelse bliver omfattet af landets a-kasseforsikring, skal man kontakte sin danske a-kasse for at blive udmeldt så længe man er i arbejde i det andet land og så længe man er omfattet af landets a-kasseforsikring. Det skyldes, at man ikke kan være forsikret for det samme arbejdsforhold to steder.

Det arbejde, man udfører i det andet EØS-land i øvrigt, medregnes til opfyldelsen af det danske beskæftigelseskrav (ret til dagpenge i to år). Arbejdet kan også anvendes til beregning af en ny og evt. højere dagpengesats. Begge dele forudsætter, at man som medlem kan dokumentere arbejdet i form af ansættelseskontrakter og lønsedler, samt at man kan dokumentere at have været a-kasseforsikret i EØS-landet medens man var i arbejde (attest PD U1).

For at få ret til en ny periode med to års dagpenge skal man som fuldtidsforsikret medlem have haft min. 1.924 løntimer inden for de seneste tre år. For at få dagpenge med den højeste dagpengesats, skal man i hver af de seneste tre måneder have haft en indtægt på mindst 21.000 kr. (før skat).

www.sl.dk informerer vi om de særlige EØS-regler, der gør det muligt at søge arbejde i et andet EØS-land med danske dagpenge – samt om de forhold, der gør sig gældende, hvis man skal genoptages i sin danske a-kasse efterfølgende. Når og hvis man som ledigt medlem udrejser til et andet EØS-land, sender vi en vejledning om de særlige forhold, der gør sig gældende, herunder hvad man som medlem skal være særligt opmærksom på.