icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Demonstration

Bevar den danske model

Socialpædagogerne bakkede op, da fagbevægelsen demonstrerede for et nej til KL og regeringen, der vil sætte den danske model over styr i kampen mod lærerne

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 07-2013 /

Socialpædagogerne i Kreds Lillebælt var med, da sygeplejersker, FOA-medlemmer, uddannelsessøgende og andre faggrupper den 20. marts demonstrerede i Flakkehaven i Odense. Protesten var rettet mod regeringen og KL, der blev beskyldt for at sætte den danske model ud af kraft og for at ville finansiere sin vækstpakke med de offentligt ansattes overenskomst.

Der blev også demonstreret i andre store byer, og alle var sympatitilkendegivelser over for lærerne, der lå i fastlåste forhandlinger med KL om en arbejdstidsaftale. En af talerne i Odense var Hanne Ellegaard, formand for Socialpædagogerne Kreds Lillebælt.

– Når jeg ser på vores arbejdspladser, så handler det om meget mere vi – om fællesskab. I er alle mødt op til demonstrationen, fordi I tror på, at fællesskabet har værdi og betyder noget.

Hun rejste spørgsmålet, om lærerne er de første i en masterplan, som går ud på, at arbejdsgiverne ikke ønsker dialogen og reelle frie forhandlinger. Lige nu er det lærerne, men næste gang er det måske socialpædagogerne.

– I Socialpædagogerne ønsker vi, at fagbevægelsen og de enkelte fagforbund kan forhandle frit med vores arbejdsgivere. Ikke desto mindre ser det ud som om, at de offentlige overenskomster er udset til at skulle betale for regeringens såkaldte vækstpakke – med krav om halvering af væksten i den offentlige sektor.

Hanne Ellegaard er nervøs for, at aftalesystemet er ved at blive sat ud af kraft og en aftale erstattes af et diktat om mere arbejde på skiftende og ubekvemme tider, uden at de ansatte bliver kompenseret for det.

– Vi ønsker at arbejde efter den danske model – i alle vores fagforeninger – og på alle vores arbejdspladser. Den danske aftalemodel bygger på fællesskab, sammenhold og på ideen om meget mere vi.

Ja til frie forhandlinger

Socialpædagogernes hovedbestyrelse sendte fra sit møde den 20. marts en støtte til undervisningsorganisationerne i forbindelse med deres overenskomstforhandlinger og opfordrede arbejdsgiverne til at medvirke til, at der indledes reelle overenskomstforhandlinger. 

‘Politikerne forregner sig, hvis de tilsidesætter de frie forhandlinger og den danske model. Et velfungerende arbejdsmarked er netop forudsætningen for både vækst og velfærd i fremtiden’, lød det bl.a. i støtteerklæringen. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse