icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Fagforening

Farvel til Krifa

Flere og flere dropper Krifa og skifter til Socialpædagogerne. Når det virkelig gælder, er der brug for fællesskabet, viser erfaringerne hos Socialpædagogerne

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 07-2013 /

Krifa taber for første gang i lang tid flere medlemmer til Socialpædagogerne end de modtager. Og der er tale om et markant fald. I 4. kvartal 2012 vendte 51 tidligere medlemmer af Socialpædagogerne tilbage, efter at de havde været en tur omkring Krifa. Og kun 24 gik den anden vej. Det er ikke kun hos Socialpædagogerne, at strømmen er vendt. Krifas a-kasse har på bare én måned (december 2012) tabt 1.000 medlemmer, viser tal fra LO.

– Hos Socialpædagogerne mærker vi tydeligt, at medlemmerne vender tilbage, når de har brug for at få hjælp, fortæller forbundskasserer Kaj Skov Frederiksen.

– Det er kun os, der kan hjælpe, hvis de får problemer på arbejdspladsen, fordi vi har forhandlingsretten. Det kan være problemer omkring lønindplacering, særtillæg, vagtplaner eller samarbejdsproblemer og dårligt arbejdsmiljø i bred forstand.

– Krifa kan hyre en advokat til at føre et medlems personlige sag, men de har ingen muligheder for at gå ind i en sag, der relaterer sig til samarbejdet på arbejdspladsen. Fx hvordan arbejdstiden skal fordeles. Her er forholdene reguleret af overenskomsten mellem Socialpædagogerne og modparten, som ofte er KL eller Danske Regioner. Skal Krifa ind i sådan en sag, kan det alene ske ved et privat søgsmål, forklarer Kaj Skov Frederiksen.

– Vi har nogle gange hørt fra medlemmer, der er vendt tilbage til os, at de har oplevet, at Krifa ud fra en konkret vurdering ikke har ønsket at anlægge et civilt søgsmål i den pågældende sag.

– Det er ikke kun den enkeltes egen sag, der kan få et medlem til at skifte fra Krifa til Socialpædagogerne. Andre forhold som trygheden ved både at bidrage og modtage fælleskabets rettigheder, vejer også tungt, når man vælger forbund og a-kasse. Der er en forståelse for, at de goder, som den enkelte har, kun eksisterer, fordi flertallet har fået dem, fortæller Kaj Skov Frederiksen.

– De fleste af os vil gerne medvirke til fællesskabets vilkår og goder. Det er fx aktuelt lige nu, hvor der forhandles overenskomst. Her vil mange af os gerne bidrage til de resultater, der bliver skabt, og det kan kun lade sig gøre, hvis man er medlem. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse