icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Forebyggelsespakke

Regeringen hjælper døgninstitutioner

Arbejdspladser kan søge om økonomisk tilskud til at forebygge volden. ‘Godt, der kommer fokus på problemet’, siger Socialpædagogernes formand

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 20-2013 /

Sidst i september lancerede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) en forebyggelsespakke, som skal gøre det lettere for døgninstitutioner og hjemmeplejen at forebygge fysisk og psykisk vold på arbejdspladsen. Pakken bliver godt modtaget af Socialpædagogernes formand Benny Andersen:

– Det er vigtigt, vi fastholder fokus på, at vold på arbejdspladsen ikke er acceptabel. Så det er godt, at vi med forebyggelsespakken får et konkret redskab til medarbejdere og ledelse, som kan ruste dem til at kunne håndtere vold på arbejdet.

Det er ikke grebet ud af den blå luft, at beskæftigelsesministeren især retter blikket mod døgninstitutionsområdet og hjemmeplejen, for den seneste undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at området er særligt hårdt belastet. 33 pct. af de ansatte har været udsat for vold inden for det seneste år. Sammenlignet med andre brancher er det den største andel.

Mette Frederiksen siger til Information:

– Det er jo et kæmpe problem, at vi har så mange mennesker, der ikke kan få lov til at passe deres arbejde, uden at det kan have meget store konsekvenser for dem. Derfor sætter vi nu fokus på det her område.

Ministeren håber, at forebyggelsespakken vil gøre det klart, at det er vigtigt at forebygge vold, trusler og nedslidning, som bl.a. finder sted på døgninstitutionerne. 

Volden skal registreres

Der er dog også mangler ved forebyggelsespakken, påpeger Benny Andersen. Han savner en samlet registrering af voldsepisoderne. Arbejdstilsynet har nemlig ikke mulighed for at få et overblik over, hvor mange anmelderser, der skyldes vold, og derfor et det svært at få en samlet overblik over, om forebyggelsespakken virker.

– Vi skal kunne lære af det, der sker på vores arbejdspladser, og det kan vi ikke, så længe registreringspraksis er så mangelfuld. Det skal der hurtigst muligt gøres noget ved, og det havde klædt forebyggelsespakken, hvis den havde taget højde for det alvorlige hul, siger han.

Kom bare i gang

Der er investeret syv mio. kr. i projektet. Omdrejningspunktet er medarbejdernes egne fortællinger fra en konkret voldsepisode. Fortællingerne skal danne grundlag for, at de i fællesskab kan udvikle en praksis, der kan forebygge volden. 

– Vi skal understøtte, at der bliver taget et ledelsesmæssigt ansvar, og sikre, at det enkelte menneske ikke skal gå alene – hverken med sin frygt eller med sine skader, siger Mette Frederiksen til Information.

Projektet indeholder en lønkompensation for de timer, medarbejderne bruger i projektet.

De enkelte døgninstitutioner og plejehjem kan søge om penge til en såkaldt voldsforebyggelsespakke. Medarbejderne skal igennem et forløb, som kan hjælpe dem til at blive bedre til både at forebygge og håndtere episoder med vold og trusler.

Det er projektets mål, at der også bliver gjort op med forestillinger om, at vold, trusler og krænkelser er et nødvendigt ond, skriver Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse, der administrer voldspakken.

Medarbejderne skal ikke selv i gang med at planlægge en forbedring af arbejdsmiljøet. I den forebyggelsespakke, som arbejdspladsen får, har Det Nationale Forskningscenter og Arbejdstilsynet i fællesskab tilrettelagt et forløb, som arbejdspladsen skal gennemgå. Pakken indeholder oplysninger om, hvad forløbet går ud på, tidsforbrug, økonomi (hvad dækker Fonden), hvad skal der til for at arbejdspladsen kan gennemføre forløbet og endelig hvilke materialer, der er nødvendige. 


Interesserede kan læse mere om forebyggelsespakken og søge om penge til et forebyggelsesprojekt på www.kortlink.dk/cytn

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, TR og AMR, Arbejdsmiljø