icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Gode råd

Et håndgribeligt værktøj

TRE SPØRGSMÅL TIL EN SOCIALPÆDAGOG

  • Af Maria Rørbæk
  • 21-2013 /

Fortæl et godt råd, du engang har fået

Håndmassage afstresser og giver ro – og er rigtig godt til udviklingshæmmede.

Hvem gav dig rådet – og hvornår?

For otte år siden tog jeg en uddannelse i neuropædagogik på Sølund i Skanderborg og her lærte vi, at håndmassage er et rigtig godt virkemiddel, hvis en udviklingshæmmet er oppe at køre. Tricket er, at massage i hånden faktisk påvirker et stort område neuralt, altså oppe i hjernen. Den der modtager massagen kommer derfor ubevidst til at fokusere på noget andet end det, der stresser. Håndmassage giver indre ro – samtidig med et fysisk velvære.

På kurset så vi, hvordan man kan gøre, og prøvede at massere hinanden, men håndmassage er ikke den store raketvidenskab. Det vigtigste er at bruge sin intuition og prøve sig frem – og lægge mærke til om, den der får massagen ser ud til at nyde det. Man kan tage én finger ad gangen, og man skal give et vist tryk, så det kan mærkes – uden at gøre ondt. Og så skal man give små tryk overalt på håndfladen. Det er bare om at gå i gang og fx starte med en kollega.

Hvordan har du brugt rådet?

Jeg har givet rigtig mange håndmassager gennem årene, for det er en god måde at have fysisk kontakt uden at komme alt for tæt på. For øjeblikket bruger jeg det alt for lidt, men da jeg tidligere arbejdede med døve autister, brugte jeg det ret meget. Især når nogle blev enten udadreagerende eller selvskadende. Det var meget virkningsfuldt, og jeg husker eksempelvis en kvinde, der blev meget vred og bankede hovedet ind i væggen – indtil hun fik en håndmassage og faldt helt til ro. Andre gang har jeg oplevet udviklingshæmmede falde i søvn under håndmassagen.

Blå bog


Navn: Preben Vest Nielsen

Alder: 39 år

Funktion: Hjemmevejleder

Andet: Fællestillidsrepræsentant og medlem af kredsbestyrelsen i Kreds Storkøbenhavn

Arbejdsplads: Bofællesskabet Gl. Køge Landevej i Hvidovre

Uddannelse: Socialpædagog

I fritiden: Frivillig operatør i Glostrup Bio

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Teori og metode