icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Toppen af isbjerget

Vi ved kun alt for godt, at mobning er en af de helt store udfordringer, når det handler om arbejdsmiljø

  • Af Marie Sonne, forbundsnæstformand
  • 18-2013 /

Det var gribende og forstemmende læsning, da Karolina Kuwalcyk i den forrige udgave af Socialpædagogen fortalte sin historie i artiklerne om mobning. Gribende, fordi vi hører om et menneske, der fuldstændig uretfærdigt og meningsløst bliver mobbet ud af sin arbejdsplads. Forstemmende, fordi vi ved, at hun langt fra står alene. Som det også bliver refereret i bladet viser en undersøgelse fra Videncenter for Arbejdsmiljø, at socialpædagoger er blandt de faggrupper, der oftest er udsat for mobning: Hver femte socialpædagog svarer, at han eller hun har været udsat for mobning på arbejdspladsen.

Der har da også været en hel del reaktioner på artiklerne. Medlemmer, som i telefonen eller på mail har fortalt deres historie, og som genkender Karolina Kuwalcyks historie fra egen krop. Og det er jo lige til at få ondt i maven over: At Karolina Kuwalcyks historie bare er toppen af isbjerget. For vi ved kun alt for godt, at mobning er en af de helt store udfordringer, når det handler om arbejdsmiljø.

En meget stor og vigtig del af løsningen på den udfordring er – som det også blev beskrevet i bladet – at den enkelte arbejdsplads udarbejder en mobbepolitik. Og at den bliver udarbejdet, inden problemet opstår. Selvfølgelig er alt ikke gjort, blot fordi man skriver nogle gode hensigter ned på et stykke papir. Men det er et væsentligt skridt på vejen i fællesskab at sætte ord på og sørge for, at alle på arbejdspladsen er bevidste om, hvordan man kan undgå mobning, dæmme op for den, hvis den finder sted, og hvor man kan få hjælp, hvis man er offer. Vi har på vores hjemmeside – www.sl.dk/mobning – en række konkrete og gode redskaber, som I ude på arbejdspladserne kan bruge både til at udarbejde en forebyggende politik, men også til at identificere problemerne og løse dem. Jeg kan ikke opfordre nok til at bruge dem.

Redskaberne er et resultat af, at vi som forbund gennem de seneste år har erkendt, at indsatsen i forhold til mobning, chikane og det psykiske arbejdsmiljø har ladet noget tilbage at ønske, og at det er afgørende, at vi som fagforbund arbejder vedvarende med problemet. Derfor har vi nu i hovedbestyrelsen vedtaget at styrke arbejdsmiljøarbejdet: Med Projekt Styrket Arbejdsmiljøindsats, som vil blive foldet ud i den kommende tid, vil der ikke mindst være fokus på det psykiske arbejdsmiljø.

Når det specifikt gælder mobning, er det afgørende, at alle arbejdspladser har en gennemtænkt mobbepolitik. Den mangler desværre fortsat mange steder, men det er bare om at komme i gang. Ikke kun fordi sådan en politik er et godt redskab til at minimere mobning på arbejdspladsen. Men også fordi det på den måde bliver et fælles ansvar for ledelse og kolleger at forebygge mobning og at stoppe den i opløbet, hvis det alligevel går galt. Vores fag og vores faglighed byder os, at vi ikke kun tager os af og viser omsorg for borgerne, men også for hinanden, socialpædagoger imellem.