icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Ledighed

Lønforsikring til medlemmerne

Socialpædagogernes hovedbestyrelse har vedtaget en fælles lønforsikring, der kommer til at omfatte alle a-medlemmer

  • Af Jens Nielsen
  • 07-2013 /

En stor og vigtig beslutning. Sådan lød det, da forbundets hovedbestyrelse på sit møde 20. marts debatterede og vedtog en lønforsikringsordning, der betyder, at alle a-medlemmer – dvs. medlemmer af både forbund og a-kasse – vil være langt bedre stillet økonomisk i de første seks måneder, de måtte blive ramt af ledighed.

Ordningen betyder, at man som ledig socialpædagog i de første seks måneders ledighed vil få suppleret sine dagpenge, så man samlet får, hvad der svarer til 80 pct. af den løn, man havde, da man mistede arbejdet. Dagpengene ville ellers for en socialpædagog med en gennemsnitlig løn udgøre mellem 50 og 60 pct.

Lønforsikringen er desuden skruet sammen, så der tages ekstra hensyn til de lavest lønnede, der vil kunne få helt op til 90 pct. af den løn, de havde, før de mistede jobbet. Lønforsikringen kommer til at koste 40 kr. pr. måned, men er fradragsberettiget, så den reelle pris bliver på ca. 27 kr. om måneden

Ordningen er lavet sammen med forsikringsselskabet ALKA, der ejes af LO-forbundene, og forbundsformand Benny Andersen er meget tilfreds med den model, der er blevet udarbejdet:

– I en tid med nedskæringer og fyringer ved vi, at mange går rundt med bekymringer om, hvad de skal gøre, hvis de mister arbejdet. Og i takt med at dagpengenes dækningsgrad er faldet, bliver det et reelt problem for mange at sikre et tilstrækkeligt indtægtsgrundlag. Vi ønsker gennem lønforsikringen at give vores medlemmer et produkt, der øger den enkeltes tryghed på et arbejdsmarked, der af mange socialpædagoger opleves som mere usikkert end tidligere, siger Benny Andersen.

Han afviser, at der er tale om et ‘nyliberalistisk’ tiltag og peger på, at der netop er tale om en solidarisk ordning, hvor alle bidrager – hvilket betyder, at lønsikringen økonomisk set er meget fordelagtig i forhold til tilsvarende individuelle forsikringer, som koster op mod seks gange så meget:

– Vi ser lønforsikringen som en naturlig forlængelse af de resultater, fagbevægelsen historisk har skabt på tryghedsdimensionen – fx når det handler om opsigelsesvarsler og et dagpengesystem i a-kasserne, siger Benny Andersen

Lønforsikringen træder i kraft fra nytår, og i løbet af foråret udsendes uddybende materiale om ordningen. 


 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse