icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
OK 2013

Massivt ja til magert resultat

Socialpædagogernes medlemmer sagde eftertrykkeligt ja til OK-resultatet – 82,3 pct. stemte ja – på trods af meget små lønforbedringer og et forvirrende forløb

  • Af Jens Nielsen
  • 10-2013 /

Det er sagt en hel del gange efterhånden: Der er ikke ret meget at råbe hurra for i overenskomstaftalen. Og der blev da heller ikke hujet, da Socialpædagogernes hovedbestyrelse (HB) 30. april fik forelagt resultatet af urafstemningen om OK-aftalen blandt forbundets medlemmer. Det blev temmelig nøgternt konstateret, at medlemmerne havde fulgt hovedbestyrelsens indstilling og havde stemt ja til aftalen – og så blev der klappet kort, da HB enstemmigt havde godkendt det endelige resultat og dermed afsluttet OK-forløbet.

Helt præcist stemte 82,3 pct. ja til aftalen, mens 14,7 pct. stemte nej. 3,0 pct. stemte blankt til OK-resultatet.

Både ja- og nej-procenten er marginalt mindre end ved afstemningen om OK 2011, mens de blanke stemmer er blevet flere.

En langt større nej-procent var der i 2008, hvor 30,4 pct. stemte nej til en aftale, der paradoksalt nok gav massive lønstigninger, mens den aktuelle aftale ikke indeholder noget, der bare ligner.

Og forbundsformand Benny Andersen er tilfreds med det markante ja.

– Jeg er glad for, at medlemmerne i den grad har bakket op – på trods af meget små lønstigninger. Og på trods af den forvirring, som forløbet bar med sig – med udsættelse, de mange påstande om, hvad der venter os i fremtiden og så videre, siger han.

Der er også kun marginale forskelle på stemmeprocenten ved de to seneste afstemninger – dog i en positiv retning: 26,5 pct. af forbundets stemmeberettigede medlemmer – svarende til 8.907 medlemmer – afgav deres stemme. I 2011 var tallet 25,8 pct. I 2008 var tallet 42,5.

Et lavt tal, som Benny Andersen dog havde frygtet kunne være blevet endnu lavere med al den forvirring, der har været indbygget i forløbet med udsættelse af urafstemningen på grund af lockouten på lærerområdet – omstændigheder, som efter hans mening også kan forklare de relativt mange blanke stemmer.

Små og store ja-forskelle

Zoomer man ind på tallene i afstemningen, viser der sig nogle forskelle fra kreds til kreds – se kortet på modstående side – men også forskelle mellem kønnene og de forskellige faggrupper i forbundet:

OK-aftalen er jo ikke én, men mange delaftaler, og det afspejler sig måske også, når man ser på forskellene mellem de mange forskellige stillingskategorier, forbundets medlemmer er delt op i. Ja- og nej-procenterne varierer betydeligt, men i alle stillingskategorier er der dog et ja-flertal:

Højeste ja-procent er at finde hos familieplejekonsulenterne, ledende hjemmevejledere, ledere og viceforstandere, der alle ligger over de 90 pct.

I den største gruppe, med den renlivede stillingbetegnelse socialpædagoger, som udgør over halvdelen af de afgivne stemmer, er ja-procenten på 83,2 pct.

Størst er utilfredsheden med OK-resultatet hos værkstedslederne og de studerende, hvor ja-procenten er nede på hhv. 57,1 og 54,6.

Og så er den lille forskel ikke så lille endda – i hvert fald, når det handler om at stemme ja eller nej til OK-resultatet. Mens kun 11,6 pct. af kvinderne i forbundet stemte nej, havde hele 22,9 – altså næsten en fjerdedel – af mændene taget nej-hatten på.

OK 2013 - resultat

 

Og nu… videre

Nu er lærer-lockouten slut, OK-aftalen vedtaget – og hvad så? På HB-mødet forudskikkede Benny Andersen, at der skal arbejdes med stemmeprocenten.

– Vi kan konstatere, at der er plads til forbedringer, og når vi senere i hovedbestyrelsen skal evaluere OK-forløbet, synes jeg, vi skal kigge på erfaringerne fra andre forbund, der har en væsentligt højere stemmeprocent, og se, om der ikke er noget, vi kan lære. Der synes jeg, at vi skal være åbne for at diskutere andre måder at gøre tingene på, sagde han.

Og så skal der i den kommende tid arbejdes videre med, hvilke konsekvenser regeringsindgrebet på lærerområdet får for lærerne på det socialpædagogiske område. Det sker i samarbejde med de andre forbund om bl.a. et fællesmøde for de ansatte på SOSU-skolerne.

– Og så skal vi heller ikke glemme, at der er nogle lyspunkter i den aftale, vi fik hevet i land. Vi har fx opnået en kompetencefond for vores medlemmer. Vi har indgået partnerskaber om faglighed. Vi har indgået aftaler med fokus på arbejdsmiljø. Ja, vi har sådan set med denne aftale udvidet den danske model, siger Benny Andersen.

Den nye overenskomst er med vedtagelsen trådt i kraft pr. 1. april 2013. 


 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Overenskomst, Forbund og a-kasse