icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
PTSD

Nyt håb for afviste socialpædagoger

Arbejdsskadestyrelsen ændrer sin praksis og det betyder, at socialpædagoger med PTSD kan få deres sag genoptaget

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 18-2013 /

Nu bliver det nemmere for socialpædagoger af få anerkendt PTSD (posttraumatisk belastningsreaktion) som en arbejdsskade. Tidligere er socialpædagoger, som har anmeldt en arbejdsskadesag til Arbejdsskadestyrelsen, blevet afvist, hvis symptomerne har vist sig mere end seks måneder efter den traumatiske begivenhed.

Men den praksis skal Arbejdsskadestyrelsen lave om på, har et flertal i Erhvervssygdomsudvalget vurderet. Det sker efter, at der er skaffet forskningsmæssige beviser for, at PTSD kan vise sig op til flere år efter, at personen blev udsat for skaden.

Den nye praksis betyder, at de socialpædagoger, der tidligere har fået deres arbejdsskadesag om PTSD afvist med den begrundelse, at der er gået mere end seks måneder fra den traumatiske begivenhed indtraf, kan få sagen genoptaget.

Soldater satte det i gang

Det var sager om danske soldater, der ikke kunne få godkendt PTSD, som de havde fået i krig i fx Afghanistan, som fik beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at sætte gang i den udredning af PTSD, som nu har ført til en ændret kurs hos Arbejdsskadestyrelsen.

– Noget tyder på, at arbejdsskadesystemets praksis ikke har fulgt med den nyeste lægefaglige viden om PTSD. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi fik sat gang i udredningen. For nu viser det sig, at langt flere veteraner kan få anerkendt deres PTSD som en arbejdsskade, siger beskæftigelsesministeren.

Ring til forbundet

Arbejdsskadestyrelsens nye praksis gælder alle erhvervsgrupper. Men modsat soldaterne, der får en henvendelse om at få deres afviste sag genoptaget, vil Arbejdsskadestyrelsen ikke på eget initiativ henvende sig til de andre faggrupper.

Derfor må de socialpædagoger, som har fået deres arbejdsskade afvist, selv kontakte Arbejdsskadestyrelsen.

Eller de kan kontakte Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam, der så vil hjælpe:

– Vi opfordrer alle, der mener det kunne være relevant for dem, til at ringe til os på tlf. 7248 6040, lyder opfordringen.

Socialpædagogerne har ikke mulighed for på eget initiativ at gøre de berørte medlemmer opmærksom på, at deres sag muligvis kan genoptages.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Arbejdsmiljø