icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Forbundet

Ny struktur for lederarbejdet

Forbundet ændrer på sit tilbud til ledere og mellemledere – formålet er bl.a. at skabe bedre sammenhæng mellem det lokale og det centrale lederarbejde

  • Af Jens Nielsen
  • 02-2014 /

Nye valgprocedurer, der skal sikre bedre sammenhæng mellem det lokale og det landsdækkende lederarbejde. Et kommissorium for lederlandsudvalgets arbejde. Og servicedeklarationer for det lokale lederarbejde i kredsene.

Det er nogle af hovedelementerne i den omlægning af Socialpædagogernes indsats for ledere og mellemledere, der fik fuld opbakning på hovedbestyrelsens sidste møde i 2013.

Vedtagelsen af den nye lederplatform er resultatet af et arbejde, der begyndte tilbage i efteråret 2012, og ambitionen har været at skabe bedre sammenhæng i det samlede tilbud til ledere og mellemledere.

– Vi har fået gode tilbagemeldinger fra de lokale ledersektioner, og med den nye model bygger vi videre på det nuværende arbejde, som der allerede er tilfredshed med, siger forbundsformand Benny Andersen.

– Med den nye platform synes jeg, vi har skabt grundlaget for et tydeligere og mere kvalificeret tilbud til lederne og mellemlederne i forbundet. Vi skal som forbund kunne give dem det tilbud, der både understøtter deres lederarbejde og sikrer sammenhængen i hele medlemsskaren, siger han.

Udviklingen af den nye model for lederarbejdet er sket i samarbejde med det nuværende landslederudvalg, og Benny Andersen er godt tilfreds med resultatet:

– Vi har sikret os en bedre sammenhæng mellem det lokale og det centrale lederarbejde, og med beslutningen har hovedbestyrelsen og kredsene også givet hinanden håndslag på at kvalificere en række procedurer i sagsbehandlingen og den administrative del af arbejdet, siger han.

Vigtig for kvaliteten

Den største ændring i det nye grundlag for lederarbejdet er, at landslederudvalget fremover skal vælges via lokal repræsentation. De skal altså ikke længere bare vælges som ‘sig selv’ på lederlandsmødet, men skal – uanset om de er ledere eller mellemledere – repræsentere den lokale ledersektion, de kommer fra.

Derfor skal de lokale ledersektioner inden 1. april udpege deres repræsentant til det kommende landslederudvalg, som så vil konstituere sig på det første møde, der finder sted 14. maj.

Ændringen til en direkte repræsentation af de lokale sektioner i landsudvalget bliver en klar styrkelse, mener Benny Andersen:

– På den måde får medlemmerne af landsudvalget et lokalt holdepunkt og et bagland, hvor man kan diskutere både lokale og centrale temaer og fagpolitiske problemer. Det er jeg overbevist om vil give bedre resultater og sikre kvalificerede fælles strategier, siger han.

Benny Andersen peger også på, at der indføres en servicedeklarering af lederarbejdet. Servicedeklarationerne skal udarbejdes af kredsene i samarbejde med de lokale ledersektioner.

– Det er vigtigt, for kvaliteten i det tilbud lederne får, er afgørende for, at de melder sig ind eller forbliver i forbundet – det er den melding, vi får, konstaterer han.

Det er efter hans vurdering også afgørende, at der med servicedeklarationerne bliver mere ensartethed i det tilbud, der er til ledere og mellemledere i de forskellige kredse – samtidig med, at der fortsat bliver plads til, at man lokalt kan beslutte, hvordan aktiviteterne konkret skal laves.

I oplægget til servicedeklarationerne hedder det bl.a., at alle nye ledere og mellemledere senest en måned efter starten i det nye job skal være budt velkommen af kredsen og på den måde få viden om de særlige tilbud, forbundet har til lederne.

Som noget nyt får mellemlederne fx nu mulighed for at få forbundshuset til at foretage en juridisk vurdering af deres ansættelsesforhold.

Anerkendelse

Indtil nu har der været landsledermøde hvert år, men det ændres nu til hvert andet år i ulige år. I de øvrige år, første gang i efteråret 2014, afholdes så regionale lederkonferencer. Landsmøder skal have fokus på det fremtidige arbejde, og forbundets hovedbestyrelse vedtog også et kommissorium for landsudvalgets arbejde.

Heri hedder det bl.a., at udvalget skal ‘arbejde for, at ledernes og mellemledernes opgaver, rolle og position inddrages i Socialpædagogernes politikker og beslutninger’.

Og det er afgørende, mener Benny Andersen:

– Det er vigtigt, at vi anerkender, at lederne har en stor strategisk betydning – både på arbejdspladserne, i forholdet til arbejdsgiversiden og i forbundet. Derfor skal de også inddrages i vores projekter, vores politikudvikling og vores socialpolitiske indsats. Og hvis vi som forbund er gode, så kan lederne heller ikke undvære os, fordi vi kan forhandle deres forhold og være deres partner i forhold til arbejdsgiverne, samtidig med at vi har det fokus på både den socialpædagogiske og den socialpolitiske udvikling, der er afgørende for alle os socialpædagoger, siger Benny Andersen.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Ledere, Forbund og a-kasse