icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Lad os hylde fællesskabet

Vi er blevet et af de rigeste, stærkeste og mest sammenhængende samfund i verden netop ved at satse på fællesskaberne

  • Af Benny Andersen, forbundsformand
  • 10-2014 /

Vi har en del at være stolte af her i Danmark, synes jeg. Det bliver man ofte mindet om, når man løfter blikket og ser sig om i verden. Det er også en naturlig tanke en dag som 1. maj, som vi netop har fejret.

Mange steder i verden ser man med beundring på, at Danmark har klaret sig så godt igennem krisen. Udlandet ser den særlige danske model som en vigtig del af forklaringen. Den model, der har sikret et af de mest velfungerende arbejdsmarkeder i verden. Med sikkerhed, fleksibilitet og utroligt få tabte arbejdstimer på grund af konflikt. Den danske model skal vi være stolte af – og værne om. Den stikker dybere og er mere end bare et sæt spilleregler for forhandling. Modellen afspejler også den grundlæggende tillid og tryghed, der er kendetegnende for det danske samfund. En tillid og en tryghed, der udspringer af stærke folkelige fællesskaber.

Værdien af den tryghed, som de stærke fællesskaber giver, er svær at måle og veje. Men man kan ikke tage fra os, at vi er blevet et af de rigeste, stærkeste og mest sammenhængende samfund i verden netop ved at satse på fællesskaberne.

Derfor tror jeg også på, at vi skal udbygge vores samfund på den tillid, der grundlæggende har bragt os så langt. Og gøre op med de sidste to årtiers kontrol og ensidige satsning på udlicitering, privatisering og markedsgørelse af alt mellem himmel og jord.

Lad os droppe rigide og stramme krav og kontroller. Og holde op med at se alt som varer, der kan måles og vejes. Så kan vi skabe en offentlig sektor i verdensklasse – og sammen med de private virksomheder sikre et fællesskab i verdensklasse. Derfor har vi også sagt ja tak til regeringens invitation om et forpligtende samarbejde om en Tillidsreform. For det er for os at se vejen frem. Omdrejningspunktet i Tillidsreformen er jo, at vi skal fremme den gensidige tillid og det målrettede arbejde med at styrke fagligheden i indsatsen, og vi skal fremme brugen af metoder, vi ved virker. Indsatsen skal hvile på evidens og troen på, at det er bedre at vide, hvad der virker, end at nøjes med at tro.

Vi står lige nu med et godt grundlag. Dansk økonomi er stærk og sund. Vi har en lav offentlig gæld, et lille underskud på de offentlige finanser – og et solidt overskud på handlen med udlandet. Så lad os sammen hylde fællesskabet, den stærke danske model og glædes over, at vi har et godt grundlag for at få Danmark helt tilbage på sporet, så vi kan få flere i arbejde og uddannelse og udvikle vores sociale indsatser over for de mennesker, der har brug for en hjælpende hånd.