icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

OK 2015 – det handler om løn og tid

Vi ved, at lederne og medarbejderne er meget glade for de decentrale aftaler. Så vi vil gerne være med til at se på, om vi kan gøre yderligere for, at den mulighed bruges

  • Af Benny Andersen, forbundsformand
  • 22-2014 /

Hovedbestyrelsen har nu udtaget kravene til vores forhandlinger om OK 2015. En styrket realløn står naturligvis øverst på vores dosmerseddel. Vi skal bide os fast i bordet og gøre, hvad vi kan for at få mest muligt med hjem i lønposen til vores medlemmer. Jeg indrømmer, at det ikke bliver nogen nem forhandling. For vi ved jo godt, at der ikke er mange penge at komme efter. Men det er ikke vores stil at give op på forhånd, så vi vil kæmpe for det.

Andre centrale punkter på vores liste over krav er en fastholdelse af reguleringsordningen, afsættelse af midler til organisationsforhandlingerne og afsættelse af puljer til pensionskarens og et ligelønsprojekt. Og vi vil desuden arbejde for, at vi kan videreføre og helst udvide den kompetencefond, vi fik gennemført ved de seneste forhandlinger på det kommunale område. Og også arbejde for at få etableret en fond på det regionale område.

Og så bliver arbejdstiden naturligvis også et tema på døgnområdet. Det er der nu ikke noget nyt i. Jeg ved, at mange har haft travlt med at udlægge forløbet som led i en større sammensværgelse. Men det er altså ikke rigtigt. Allerede ved sidste OK-forhandling blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle arbejde med spørgsmålet – og det arbejde har vi deltaget i. Så vi har været – og er – med ved bordet. Det er ikke et emne, der bliver mast ned over os.

Det, der betyder noget for os i forhold til nye aftaler, er, at de arbejdstidsregler, vi har, sikrer balance mellem arbejdsliv, arbejdsopgaverne, der skal løses, medarbejdernes arbejdsmiljø og livet uden for arbejdspladsen. Det ved vi, og det ved kommunerne også.  Vi har registreret, at KL ikke taler om forringelser eller om at tage rettigheder væk. De har forståelse for vores udgangspunkt. Med dét udgangspunkt skal det nok lykkes at få lavet en fornuftig aftale.

Når det er sagt, så skal vi naturligvis også gøre KL opmærksom på, at vi allerede i dag har en meget fleksibel mulighed. Nemlig de decentrale eller lokale arbejdstidsaftaler. Her kan arbejdspladserne på tværs af faggrupper aftale arbejdstidstilrettelæggelsen, så den passer præcis til den enkelte arbejdsplads og den opgave, der skal løses. Vi ved, at lederne og medarbejderne er meget glade for de decentrale aftaler. Så vi vil gerne være med til at se på, om vi kan gøre yderligere for, at den mulighed bruges. Og så er det selvfølgelig helt afgørende, at arbejdstiden er noget, der skal aftales mellem ledelsen og medarbejderne og deres tillidsrepræsentanter.

Det er også afgørende, at vi går til OK 2015 i et nyt forhandlingsfællesskab, idet Sundhedskartellet har valgt at deltage i fællesskabet igen. Det er glædeligt, og det vil helt sikkert betyde, at vi får mere vægt i forhandlingerne. Så jeg er kort sagt fuld af fortrøstning i forhold til OK 2015. Vi skal nok komme i mål med et godt resultat til forbundets medlemmer.